SRPSKA LIGA: Vratiti nazive slavnih srpskih vojnih jedinica - GVOZDENI PUK I ŠAJKAŠKI BATALJON

Autor: Republika

Vesti

17.03.2021

13:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpska liga se zalaže da se vrate nazivi srpskih slavnih vojnih jedinica kao što su XII pešadijski puk "Car Lazar", I pešadijski puk "Miloš Veliki", Drugi pešadijski puk "Knjaz Mihajlo", poznat pod nazivom Gvozdeni puk, V pešadijski puk "Kralj Milan" kao i specijalne kedinice na rekama "Šajkaški bataljon"- ističe Aleksandar Đurđev, predsednik Srpske lige.

RepublikaFoto: Srpska liga
Aleksandar Đurđev

- Po sadašnjoj formaciji u Vojsci Srbije pukovi nisu potvrđeni kao jedinice, jer je osnovna taktička jedinica bataljon. Puk predstavlja višu združenu taktičku vojnu jedinicu rodova kopnene vojske promenljivog sastava, a u modernim armijama pukovi imaju veoma važnu i značajnu ulogu - napominje Đurđev

Pukovskog sistema, koga često nazivaju "plemenski" stvara snažan osećaj jedinstva i zajedništvo, mnoge velike vojne sile, poput SAD, Velike Britanije i Rusije, u svom formacijskom sastvu imaju pukove. U britanskoj vojnoj tradiciji decenijama pa i stotinama godina nazivi jedinica se ne menjaju, tako da postoje jedinice sa kojim simbolima se ponose čitave porodica jer su služili u istoj jedinici.

- Najstariji britanski puk koji se još uvek nalazi u sastavu britanske armije je formiran još 1537. godine, dok je Kraljevski škotski puk , formiran 1633. godine, i prestavlja najstariji aktivni pešadijski puk. Zamislite kolika bi samo bila čast za buduće srpske regrute, da služe u najhrabrijoj, najodlikovanijoj i najslavnijoj srpskoj vojnoj formaciji u slavnom Gvozdenom puku - ističe Đurđev. 

Srpska liga se zalaže da se formacijski vrate pukovi, a samim tim i nazivi slavnih srpskih vojnih jedinica, negujući na taj način duh patriotizma, tradicije i snažan osećaj zajedništva, zaključuje Đurđev.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading