INICIJATIVA ZAŠTITNIKA GRAĐANA! POČINJU OBUKE U LOKALNIM SAMOUPRAVAMA ZA UNAPREĐENJE POLOŽAJA LGBT OSOBA!

Autor: Republika

Vesti

09.03.2021

11:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zaštitnik građana će u cilju unapređenja položaja LGBT osoba u Republici Srbiji ove godine održati 15 obuka za zaposlene u lokalnim samoupravama kako bi se olakšalo uključivanje pripadnika ove zajednice u aktivnosti u sredinama u kojima žive, izjavila je zamenica Zaštitnika građana za rodnu ravnopravnost Jelena Stojanović.

RepublikaFoto: printskrin/Zaštitnik građana
Jelena Stojanović

- Zaštitnik građana projekat obuka u lokalnim samoupravama organizuje u saradnji sa Asocijacijom "Duga", a njime je predviđeno da jedinice lokalne samouprave u svoje akcione planove eksplicitno uključe LGBT osobe, da propišu mere i aktivnosti za unapređivanje njihovog položaja i da za te aktivnosti izdvoje odgovarajuća budžetska sredstva - rekla je Stojanović na drugom sastanku Upravnog odbora programa "Horizontalna sredstva za Zapadni Balkan i Tursku“ (Horizontal Facility 2 for the Western Balkans and Turkey 2019-2022).

Stojanović je u okviru on-lajn sesije "Promocija različitosti i ravnopravnosti u Srbiji" navela da se LGBT osobe u Srbiji još uvek suočavaju sa govorom mržnje,  pretnjama i nasiljem i da se Zaštitnik građana već duži vremenski period zalaže za sistemsko rešenje problema sa kojima se suočavaju pripadnici LGBTI populacije. 


- Zaštitnik građana je još pre tri godine svim jedinicama lokalne samouprave uputio preporuku o uključivanju LGBT zajednice u lokalne akcione planove, i tu preporuku ponavlja svake godine - rekla je Stojanović i dodala da je u 2020. godini, zbog uslova koje je nametnula pandemija virusa kovid-19, održano sedam obuka kojima je prisustvovalo 47 predstavnika iz 16 jedinica lokalne samouprave. 


Stojanović je rekla da Zaštitnik građana u 2021. godini u okviru projektnih aktivnosti očekuje podršku za izradu i predstavljanje publikacije za decu i mlade o pravima LGBT osoba kojom bi se ukazivalo na njihova prava, kao i zarad upoznavanja dece i mladih sa nadležnostima Zaštitnika građana i načinom kako da mu se obrate.

Sve aktivnosti se održavaju u okviru projekta Saveta Evrope "Promocija različitosti i ravnopravnosti", uz finansijsku podršku Evropske Unije.

- Obuke o podizanju svesti o pravima LGBT osoba u njihovim lokalnim sredinama neće biti poslednje zalaganje Zaštitnika građana na zaštiti prava manjinskih i posebno ranjivih grupa u Republici Srbiji -  rekla je Stojanović i dodala da bi u okviru istog projekta, Zaštitnik građana trebalo da u toku godine sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave  sprovede obuke za Savete za međunacionalne odnose.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading