Saopštenje Zaštitnika građana o LGBT populaciji: Više sredstava za unapređivanje njihovih položaja

IZVOR: Republika

sreda, 28. 10. 2020.| 14:53

0

Jedinice lokalne samouprave u svoje akcione planove eksplicitno treba da uključe LGBTI osobe, propišu mere za unapređivanje njihovog položaja i da za te aktivnosti izdvoje odgovarajuća budžetska sredstva, izjavila je zamenica Zaštitnika građana za rodnu ravnopravnost Jelena Stojanović.

pixabay.com
LGBT zastava

Stojanović je na početku prve od planiranih pet obuka o uključivanju LGBTI osoba u lokalne akcione planove, koja je u sredu 28.10.2020. godine održana u Ražnju ukazala da istraživanja i praksa Zaštitnika građana pokazuju da se LGBTI osobe, odnosno osobe drugačije seksualne orijentacije i rodnog identiteta, često susreću sa diskriminacijom i drugim vidovima kršenja ljudskih prava.

Često se susreću sa govorom mržnje i zločinima iz mržnje zbog predrasuda i stereotipa koji postoje u našem društvu, naglasila je Stojanović i dodala da je zbog toga veoma značajno da se preduzmu mere zaštite i unapređivanja položaja LGBT osoba u njihovoj lokalnoj zajednici.

Stojanović je podsetila da je preporuku o uključivanju LGBTI zajednice u lokalne akcione planove Zaštitnik građana izneo u redovnim godišnjim izveštajima za 2018. i 2019. godinu i da započete obuke predstavljaju prvi korak u realizaciji te preporuke, kako bi se i LGBTI osobama omogućilo da ostvare Ustavom i zakonima garantovana prava u svojoj lokalnoj zajednici.

Pet obuka o uključivanju LGBTI osoba u lokalne akcione planove zajednički realizuju Zaštitnik građana i Asocijacija Duga iz Šapca, u okviru projekta Saveta Evrope „Promocija različitosti i ravnopravnosti“, uz podršku Evropske Unije.

Prema planu, od 28. oktobra do 11. novembra 2020. godine biće održano pet jednodnevnih obuka za predstavnike ukupno 15 jedinica lokalne samouprave o merama za unapređivanje položaja LGBTI osoba u lokalnim sredinama.

Planirano je da obuke, uz poštovanje svih mera epidemiološke zaštite, završi oko 75 predstavnika lokalnih samouprava, koji su zaduženi za izradu lokalnih strateških dokumenata (LAP) iz oblasti unapređenja rodne ravnopravnosti, položaja mladih i razvoja socijalne zaštite.

Domaćini obuka su Ražanj, Valjevo, Pančevo, Novi Sad i Kragujevac, a na obukama će uzeti učešće i predstavnici organa jedinica lokalne samouprave iz Kruševca, Boljevca, Mionice, Užica, Zrenjanina, Požarevca, Sombora, Sente, Babušnice i Vlasotinca.

Ministar prosvete se oglasio: EVO KOLIKO ĆE TRAJATI ZIMSKI RASPUST
0
Zbog rukovanja dece u školskom dvorištu kažnjena nastavnica

KOMENTARI 0

NE ZATVARA SE SVE U 18h: Spisak objekata koji će raditi duže zbog korone

NE ZATVARA SE SVE U 18h: Spisak objekata koji će raditi duže zbog korone

Požarevac proglasio vanredno stanje
Požarevac proglasio vanredno stanje
Oglasila se i Kancelarija za KiM: Zabrana Vesiću da uđe na Kosovo je najflagrantnije kršenje potpisanih sporazuma
Vesić: Radovi u Bloku 42 biće završeni pre roka
Beograd

Vesić: Radovi u "Bloku 42" biće završeni pre roka

 - ponedeljak, 23. 11. 2020. u 16:49 0

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić obišao je radove na rekonstrukciji saobraćajnice u "Bloku 42".

Novi vrtić u Surčinu za skoro 200 mališana
Beograd

Novi vrtić u Surčinu za skoro 200 mališana

 - ponedeljak, 23. 11. 2020. u 16:34 0

Od srede, 25. novembra 197 mališana iz Surčina dobiće novi vrtić!

NESTALA RADMILA ĆIRKOVIĆ: Majci se javila porukom, posle toga gubi joj se svaki trag
Društvo

Telegraf, Republika

 - ponedeljak, 23. 11. 2020. u 15:04 1

Devojka Radmila Ćirković (19) nestala je 26. oktobra u Buđanovcima kod Rume, kada je, kakobkaže njena Majka Željka Jovanović, otišla...

NOVI NEGATIVNI REKORD U SRBIJI! Korona neumoljivo odnosi živote, preko 5000 pozitivno za 24 časa!
Društvo

 - ponedeljak, 23. 11. 2020. u 14:55 0

U Republici Srbiji su do 15 časova 23. novembra 2020. godine testirani uzorci 15.061 osoba od kojih je 5.067 pozitivno. U poslednja 24 sata...

Ana Brnabić o putu Srbije ka EU, SPOMENULA PLAN B
Srbija

Ana Brnabić o putu Srbije ka EU, SPOMENULA PLAN B

Tanjug, Republika

 - ponedeljak, 23. 11. 2020. u 14:45 0

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da Srbija želi da bude deo Evropske unije i da ne postoji plan B.

Velika ekonomska podrška za Sjenicu: Predškolsko prima 18 vaspitača, ministar lično raspisao konkurs
0

U predškolskoj ustanovi "Maslačak" u Sjenici Ministarstvo prosvete načinilo je pravi potez...

POTRESNO: Majka i BEBA OD 28 DANA ZARAŽENE KORONOM! U crvenoj zoni
0

Jedna beba od 28 dana i njena majka obolele su od korone i nalaze se na lečenju u Opštoj bolnici...

• Na kiosku
    Danas na kioscima

Samo u Srpskom telegrafu - informacije kojih nema u drugim novinama

Naslovna za 23. 11. 2020.