UST apeluje: Pada broj stručnih saradnika u pravosuđu

Autor: Republika.rs

Vesti

06.03.2021

11:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) smatra da je za kvalitetan i efikasan rad pravosuđa neophodno da povećanje broja sudija i tužilaca prati i povećanje broja stručnih saradnika - sudskih i tužilačkih pomoćnika, čiji se broj osetno smanjuje.

RepublikaFoto: Tanjug
Vanja Tomić

Samo u poslednje dve godine broj sudskih pomoćnika pao je sa 1.644 na 1.197, dok tužilačkih pomoćnika sada ima ukupno 195.



Prethodnih godina ovaj odliv bio je i viši, kažu za Tanjug u tom udruženju koje je proisteklo iz Udruženja sudijskih i tuzilačkih pomoćnika i ukazuju da je zbog toga važno posvetiti i pažnju položaju i statusu stručnih saradnika kako se ovaj dragoceni kadar ne bi napuštao pravosuđe.

Zamenik predsednika UST za sudijske i tužilačke pomoćnike Vanja Tomić u izjavi za Tanjug ukazala je da su stručni saradnici visoko kvalifikovani kadar, koji najčešće rad započinju u sudovima i tužilaštvima kao pripravnici, a po položenom pravosudnom ispitu zasnivaju radni odnos kao saradnici.

- Veliki je značaj saradnika jer oni i profesionalno i administrativno-tehnički doprinose radu sudija i tužilaca - naglasila je Tomić.

U prethodnom periodu je, kako je navela, osetno smanjen broj sudskih i tužilačkih pomoćnika, što zbog izbora na pravosudne funkcije, što zbog napuštanja pravosuđa iz nezadovoljstva uslovima rada.

Ona je podsetila da je do kraja 2019. godine na snazi je bio takozvani zakon o zabrani zapošljavanja, koji je onemogućavao zapošljavanje saradnika kao i drugih državnih službenika, ali da je i nakon prestanka njegovog važenja, zapošljavanje višestruko ograničeno i uslovljeno.

- U tom kontekstu napomenula bih da su poslednji konkursi sa sudske i tužilačke pripravnike bili raspisani, sada već davne, 2017. godine, pa je i na taj način stručnim kadrovima ograničena mogućnost za pristup pravosuđu - napomenula je Tomić.

Zbog toga, kako ističe UST predlaže što skorije raspisivanje novih konkursa i upozorava da ako se trend smanjenja broja broja saradnika u pravosuđu nastavi to će imati veoma negativne posledice za rad i funkcionisanje pravosuđa, a posebno za njegovu efikasnost.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading