(VIDEO) VUČIĆ SE OBRATIO NACIJI! VELIKE INVESTICIJE U SRBIJI: Do Svetog Nikole završen autoput Čačak-Požega!

Autor:

Vesti

06.03.2021

09:10 >> 09:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se obratio medijima nakon održanog sastanka sa ambasadorkom Kine Čen Bo.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Aleksandar Vučić

Obraćanje predsednika Vučića je počelo u 10.10 časova.

KORONAVIRUS

Predsednik je podsetio na sinoćnju isporuku kineskih vakcina.

- Tačno je godinu dana borbe sa epidemijom koronavirusa u našoj zemlji. Imali smo veliku podršku Kine koja nam je pomagala kad nam je bilo najteže - rekao je Vučić i zahvalio predsedniku Kine.

PRIVREDA I INVESTICIJE

Razgovarali smo o napretku naše zemlje o poljoprivredi, rekao je on osvrćući se na prethodno održan sastanak sa Čen Bo u Palati Srbija. Ona je na sastanku istakla da postoje kineske kompanije koje su zainteresovane za investiranje u Srbiji.

- Zamolili smo da imamo carinske stope koje bi nam omogućile bolju konkurentnost na tržištu - rekao je predsednik Srbije.

Predsednik je rekao da je spas iz Kine stigla u železaru u Smederevo, i više od 5.000 ljudi ima posao u železari. 

Dodao je i da se takođe dobar posao sa kineskom kompanijom obavlja u Boru.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Vučić i Čen Bo

NOVI PROJEKTI

Dolaze novi kineski investitori, imamo još mnogo projekata.

- Kineska kompanija CRBC dobila je tender za Fruškogorski koridor koji će tokom proleća ili početkom lete početi sa ivođenjem radova. Spojiće Novi Sad i Rumu. Ta kompanija će graditi obilaznicu oko Novog Sada, sa dodatnim mostom, to će koštati 129 miliona evra.

- Počeli smo pregovore oko obilaznice oko Kragujevca. Pokušaćemo da spojimo severni deo sa južnim delom. To će koštati preko 100 miliona evra.

- Danas smo počeli pregovore za izgradnju brze saobraćajnice od autoputa prema požarevcu i od požarevca prema Velikom Gradištu i Golupcu.

- Danas smo dobili konačno obećanje da će do svetog Nikole biti završen put Čačak-Požega, objavio je predsednik.

- Železnica Beograd-Stara Pazova, da u ovo vreme sledeće godine pruga bude završena i da možemo da prevozimo putnike 200 kilometara na sat i da se stigne do Novog Sada za 28 minuta

- Očekujemo da tokom leta otvorimo radove koji bi nas spojili sa Budimpeštom i celom Evropom, kaže on.

Vučić je pokazao projekte za kanalizacione mreže i pročišćavanje otpadnih voda i istakao da će u Kragujevac biti uloženo više stotina hiljada evra.

- Danas nemamo kanalizaciju nigde osim u najurbanijim područjima zemlje. Iz meni nepoznatog razloga je sve u Kragujevcu najskuplje i čudno je to da 20 odsto više moramo da platimo kanalizacionu mrežu u Kragujevcu nego u Nišu - rekao je predsednik

- Konačno ćemo i gas da dovedemo iz Niša, preko Leskovca, do Vranja - navodi predsednik i ističe da su to drastične promene.

Infrastruktura za upravljanje čvrstim otpadom je takođe nešto na čemu se radi. U dogovoru sa kinezima će biti regulisane deponije na više okruga.

- Kineska kompanija MINT će otvoriti pogon u Loznici, a već su krenuli sa zapošljavanjem. Potom će otvoriti i u Šapcu, što je velika investicija koja će rešiti mnoge probleme Mačvanskom okrugu.

- Žang, ja sam javio roditeljima da me na Svetog Nikolu ujutru ne čekaju. Dolazim na otvaranje autoputa, pa na slavu - izjavio je Vučić.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Čen Bo

ČEN BO: DVE TAČKE SARADNJE

Nakon predstavljanja projekata obratila se i ambasadorka Čen Bo.

- Veliko mi je zadovoljstvo što smo danas imali priliku da razgovaramo i razmenimo mišljenje. Sastanak je pokazao da predsednik Vučić pridaje veliki značaj odnosima sa Kinom i mi to cenimo. Uprkos uticaju pandemije saradnja između naše dve zemlje održava intenzivni razvoj - rekla je ona. 

Dodala je da je jedna tačka zajednička borba protiv pandemije, do sada je stiglo ukupno dva miliona kineskih vakcina. Druga tačka naše saradnje je zajednička borba za ekonomski rast, a infrasturktura je najvažnija oblast naše saradnje - izjavila je Čen Bo.

Podsećamo, Vučić se sastao sa Čen Bo u 9 časova u Palati Srbija. Nakon sastanka, planirano je obraćanje medijima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (10)

Loading
Filip

06.03.2021 09:23

nastavljamo sa odlicnom saradnjom.

Hana

06.03.2021 09:30

Kina je nas visegodisnji partner, velika je robno-trgovinska razmena, uvecana i nekoliko puta u zadnjih nekoliko godina.

Ivana

06.03.2021 09:40

Kina nam je od samog početka najveći oslonac i podrška u borbi protiv kovida. Pored toga, saradnja sa tom zemljom i u ostalim sferama jača, unapređuje se i od toga i Kina i Srbija imaju dobrobit.

Dejan

06.03.2021 09:41

Na današnjem sastanku Aleksandra Vučić i Kineske ambasadorke Bo Čen našlo se mnogo teme, koje su rešene na zadovoljstvo obe strane. Naši iskreni prijatelji su nam i ovog puta dali punu podršku.