Makron: Dijalog Beograda i Prištine nastaviti nakon formiranja nove kosovske vlade

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

16.02.2021

21:30

Francuski predsednik Emanuel Makron uputio je pismo vršiocu dužnosti kosovskog predsednika Vjosi Osmani povodom 13. godišnjice nezavisnosti tzv. Kosova u kojem je podvukao da nova vlada u Prištini treba da bude snažno posvećena dijalogu s Beogradom, piše Ljajmi.

Tanjug/AP
Emanuel Makron

Makron je istakao da proces dijaloga treba nastaviti, na osnovu postignutog.

- Želeo bih da pozdravim posvećenost Kosova dijalogu sa Srbijom od njegovog obnavljanja, nakon sastanka na visokom nivou koji smo kancelarka Angela Merkel i ja održali 10. jula 2020. U potpunosti podržavam posredovanje Evropske unije i njenog predstavnika za dijalog Miroslava Lajčaka u cilju postizanja sveobuhvatnog, konačnog i pravno obavezujućeg sporazuma - naveo je Makron u pismu.

On je naglasio važnost da se dijalog nastaviti što pre, nakon formiranja nove kosovske vlade, "na osnovu napretka koji je već postignut“.

Kosovo onlajn podseća da je, međutim, verovatni budući premijer, lider ubedljivog pobednika na izborima 14. februara, Pokreta Samoopredeljenje, Aljbin Kurtij već nekoliko puta podvukao da dijalog s Beograda neće biti prioritet njegove vlade.

Komentari (0)

Loading