TAJKUNSKA POSLA! Sagovornici Srpskog telegrafa o Đilasovom izbegavanju PLAĆANJA POREZA: Ako dođe na vlast, Srbiju bi pretvorio u privatnu firmu!

Autor:

Vesti

11.02.2021

04:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dragan Đilas, lider SSP, sklonio je pet miliona evra u Švajcarsku da bi, kako se sumnja, izbegao plaćanje poreza u Srbiji, na šta ukazuju problematične transakcije i finansijski tokovi jedne od njegovih firmi, koju je osnovao u gradu Cug, koji slovi za poreski raj u Švajcarskoj.

RepublikaFoto: Tanjug
Dragan Đilas

Đilas je, naime, 2014. osnovao "Multikom Open AG" u Cugu, gradu u blizini Ciriha, gde su najsigurniji sefovi ovoga sveta i gde zbog poreskih olakšica ima više registrovanih firmi nego stanovnika (pogledaj okvir). Kao predsednik Upravnog odbora firme "Multikom Open AG", što se vidi u papirima švajcarskog privrednog registra koje je objavio Objektiv, prvo je bio naveden Gojko Đilas, brat lidera SSP. Osim njega, član UO je izvesni Gvido Šmic-Krumaher. A onda je promenjena upravljačka struktura - Dragan Đilas imenovao je sebe umesto brata za predsednika UO i smenio Šmic-Krumahera da bi postavio izvesnog Paskala Šmida.

PORESKI RAJ

Dragan Đilas je ovim potezom, kako ocenjuju upućeni, hteo da zametne trag, zaštiti brata i na taj način podmetne leđa da bi bratovljevo ime bilo manje kompromitovano.

Uvidom u imovinsku kartu Dragana Đilasa kapital zabeležen 2018. u firmi "Multikom Open" iznosio je 4,3 miliona franaka (3,7 miliona evra), a prema podacima iz najnovije objavljene dokumentacije, taj kapital je narastao na 5.440.000 švajcarskih franaka ili 5.031.000 evra.

Lista sa 35 nekretnina

Gojko Đilas, kako su pisali mediji, poseduje čak 35 skupocenih nekretnina i u elitnim delovima srpske prestonice. Uz to ima upravljačka prava u četiri kompanije u Beogradu, a vlasnik je i firme "Comodos corporation", registrovane u američkoj državi Delaver. Zanimljivo je da se upravo na fiktivnim adresama u Delaveru registruju kompanije stranih državljana čiji je cilj pranje novca i izbegavanje plaćanja poreza u zemljama odakle potiču vlasnici.

Dragan Đilas u nekoliko navrata tvrdio je da njegov brat ima samo dve nekretnine, te da nisu tačni navodi da je njegov brat Gojko kralj nekretnina.

U celoj toj priči nije zanemarljivo ni to što je ime kompanije "Multikom Open AG" promenjeno u "Open International AG "i to 9. decembra 2020, baš u periodu kada je javnost obaveštavana o silnoj imovini u vlasništvu Gojka Đilasa, ali i o načinu na koji su braća Đilas pokušavali da zavaraju tragove novca i vlasništva nekretnina - prebacujući upravljačka prava u svojim firmama s jednog na drugog, a imovinu s jedne firme na drugu.

- Dragan Đilas milion, u bilo kojoj valuti, nije mogao ni da zamisli dok nije zaseo na vlast, a od vlasti ih je nakupio toliko da može i da ih izvozi u Švajcarsku i šeta po poreskim rajevima, dok se razmeće silnim nekretninama vrednim na desetine miliona evra. Da nije počela evakuacija para nakon hapšenja Belivukove grupe? Neka objasni narodu čemu nervoza ako je to u pitanju - komentariše ovaj slučaj za Srpski telegraf član Predsedništva SNS Vladimir Orlić.

DRŽAVA KAO PRIVATNA FIRMA

Bez obzira na više nego sumnjive razloge zbog kojih je Đilas sklonio novac u Švajcarsku, lider SSP morao bi da zna da ne može u isto vreme da se bavi politikom i sumnjivim biznisom, ocenjuje analitičar Marko Matić.

- Ovakvi primeri pokazuju da bi u slučaju ponovnog dolaska na vlast Đilas Srbiju pretvorio u svoju privatnu firmu, koja bi služila isključivo za punjenje njegovih džepova. U Đilasovom slučaju to ne treba da čudi - navodi za Srpski telegraf Matić.

Lider stranke Sloboda i pravda Dragan Đilas do zaključenja broja nije odgovorio na pitanja vezana za navode.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (9)

Loading
Raka

11.02.2021 09:22

Od djilasa se moze samo najgore ocekivati.

Dara

11.02.2021 09:23

Necemo dozvoliti da dodje na vlast.

star

11.02.2021 09:25

Ne daj bože da nam Đilas dođe na vlast, jer kako najavljuje diktaturu nikome neće biti dobro, ćak ni najobičnijem građaninu, a na sve načine svoju kriminalnu delatnost želi da sakrije od javnosti.

Nikola

11.02.2021 10:00

To šta bi ovakvi ljudi uradili na vlasti bolje da ne razmišljamo, jer se svakako neće to dogoditi.