OPERACIJA "IZBEGAVANJE POREZA"! Sumnjive transakcije žutog tajkuna: ĐILAS SKLONIO PET MILIONA EVRA U ŠVAJCARSKU!

Autor: Republika

Vesti

10.02.2021

11:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U pokušaju da izbegne plaćanje poreza državi Srbiji, samozvani vođa opozicije Dragan Đilas prebacio je pet miliona evra u Švajcarsku.

Pun ko brod: Dragan Đilas

Ovaj šokantan zaključak nameće se ako se prati finansijski tokovi i Đilasove firme koje su osnovane u inostranstvu.

Kako saznaje Objektiv, 2014. godine Đilas je osnovao Multikom Open AG u švajcarskom gradu Cug, koji je 25 minuta vozom udaljen od Ciriha. I to ne bi bilo ništa čudno da Cug ne važi za najveći poreski raj u Švajcarskoj, gde su najsigurniji sefovi ovoga sveta i gde ima više registrovanih firmi nego što ima stanovnika.

Istraživači finansijskih malverzacija tvrde da nema slučajnosti, te da se uočavaju direktne veze sa nastojanjem Đilasove kompanije da izbegne plaćanje poreza.

NAJMANJI POREZ U ŠVAJCARSKOJ

Cug je jedan važan ekonomski i industrijski grad. Ovde je sedište mnogih međunarodnih organizacija i firmi kao što su FIFA ili Simens (Švajcarska). Jedan od razloga za to je da se u kantonu Cug plaća najmanji porez u Švajcarskoj.

U Cugu ima 27.000 stanovnika i registrovanih 29.000 kompanija što je najbolji dokaz da mnogi bogataši ovde dolaze kako bi izbegli plaćanje poreza i prikrili "prljave" tragove kapitala.

Evropsko sedište američkog lanca brze hrane Burger Kinga nalazi se u Cugu, ali je centrala ovog "kralja hamburgera" u Švajcarskoj mala i nema puno zaposlenih, što je pomalo čudno za predstavništvo jedne tako velike multinacionalne kompanije, prenosi španski dnevnik Ekonomista.

RepublikaFoto: Facebook.com/Gojko Djilas
Gojko Đilas

Kao predsednik Upravnog odbora firme Multikom Open AG, što se vidi u papirima švajcarskog privrednog registra koji Objektiv ekskluzivno objavljuje, navodi se ime brata Dragana Đilasa, Gojka Đilasa. Osim njega, član Upravnog odbora je izvesni Gvido Šmic-Krumaher.

Međutim, to su bili podaci o ovoj Đilasovoj firmi sve dok Dragan nije odlučio da promeni upravljačku strukturu, pa je sebe imenovao umesto brata za predsednika i smenio člana Šmic-Krumahera kako bi postavio izvesnog Paskala Šmida:

Nameće se nedvosmislen zaključak da je Dragan Đilas ovim potezom hteo da zametne trag, zaštiti brata i na taj način podmetne leđa za njega kako bi bratovljevo ime bilo manje kompromitovano.

Uvidom u imovinsku kartu Dragana Đilasa kapital zabeležen 2018. godine u firmi „Multikom Open" iznosio je 4,3 miliona franaka (3,7 miliona evra). Sudeći prema papirima koje ekskluzivno objavljuje Objektiv, taj kapital narastao je sada na 5.440.000 švajcarskih franaka, što je nešto više od pet miliona evra, tačnije 5.031.000.

SVETSKI MEDIJI O PORESKOM RAJU

Prema podacima španskog lista Dinero, u Cugu je registrovano 29.000 kompanija, što znači da u ovom malom švajcarskom kantonu ima više firmi od stanovnika.

Toliki broj registrovanih kompanija u Cugu ne iznenađuje, budući da je to kanton s najnižim porezima, zbog čega bi mogao postati jedan od fiskalnih rajeva u svetu.

Naime, profit Burger Kinga je u 2012, uprkos krizi, skočio za 16,6 odsto. Među zemljama u kojima ova kompanija ostvaruje najveći promet su Nemačka, Britanija i Španija, i u njima je dužna da plati porez između 25 i 30 odsto na ostvarenu kapitalnu dobit.

Prema pisanju lista Dinero, sve ukazuje da prisustvo Burger Kinga u Cugu ima direktne veze sa nastojanjem kompanije da izbegne plaćanje poreza.

Interesantno je što je jedne godine vlast u Švajcarskoj molila ljude da odlože plaćanje poreza u Cugu jer su imali "višak para", a u ovom kantonu porez može da se plaća i kriptovalutama.

Đilasove nekretnine
1. Stan u Siminoj ulici od 91 kvadrat
2. Stan u Gramšijevoj 56 kvadrata
3. Stan u Dušana Radovića 48 kvadrata
4. Stan u Beogradskoj 91 kvadrat
5. Stan u Borislava Pekića 43 kvadrata
6. Lokal u Požarevačkoj 15 kvadrata
7. Stan u Gospodar Jovanovoj 55 kvadrata
8. Stan u Dimitrija Tucovića 67 kvadrata
9.-14. Pet stanova u zgradi u ulici Velisava Vujovića od po 127 kvadrata svaki stan
15.-16. Dva stana u Velisava Vujovića od po 25 kvadrata
17.-23. Sedam garaža u V. Vujovića od po 12 kvadrata
24. Stan u Gospodar Jevremovoj 143 kvadrata
25. Stan u Kornelija Stankovića od 61 kvadrata
26. Stan u Svetozara Markovića od 105 kvadrata
27. Stan u Jevrema Grujića 160 kvadrata
28-29. Dve garaže u Đorđa Stanojevića od 11 kvadrata
Poslovni prostor u Kikindi od 2.000 kvadrta
Stan u Dobračinoj 22 u Beogradu od 65 kvadrata
Stan u Boru, u Šistekovoj 17, od 41 kvadrata
Stan u Majdanpeku, u Omladinskih brigada 6, od 48 kvadrata
Stan u Kumanovskoj u Beogradu (nepoznata kvadratura)
Plac na Vračaru u Beogradu od 472 kvadrata

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Goran

10.02.2021 15:02

Država mu ne može ništa?