ŠTA SE DEŠAVA AKO ZARAŽENI PRIMITE VAKCINU? Republika otkriva kada je pravo vreme da proverite da li imate antitela za različita cepiva!

Autor: Republika

Vesti

07.02.2021

13:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"O zaštitnoj dugotrajnosti vakcina protiv korone, koje sada prima stanovništvo Srbije, znamo samo iz naučnih studija proizvođača i zato će država do leta, zajedno sa stručnjacima i Institutom "Torlak" uraditi veliko istraživanje o tome, kako bismo bili sigurni kada bi trebalo sprovesti revakcinaciju i sprečili neku novu epidemiju kovida 19 u zemlji", kaže za Republiku epidemiolog i član Kriznog štaba doktor Branislav Tiodorović.

RepublikaFoto: Tanjug/J. PAP
Foto: Ilustracija

Tiodorović kaže da prema sadašnjim saznanjima, dobijenim od proizvođača, nijedna od postojećih cepiva protiv korone ne pruža doživotnu zaštitu, ali da to ne znači da svi vakcinisani u Srbiji treba "malo malo" da idu u laboratorije i proveravaju nivo antitela u organizmu.

- Bilo bi to, realno, bacanje para, pošto država planira da napravi reprezentativni uzorak i to prati. Mislim da to nećemo uspeti pre leta da uradimo, ali uradićemo. Ono što se za sada zna i što su proizvođači u svojim studijama potrdili jeste da se ta zaštita kreće od šest do osam meseci za "Sputnjik V" i "Fajzerovu" vakcinu, a Kinezi su za svoj "Sinofarm" rekli da "je zaštita moguća i do dve godine" - priča Tiodorović.

RepublikaFoto: Tanjug/S. MILJEVIĆ
Branislav Tiodorović

Prema njegovim rečima, ako neko i hoće da proveri nivo antitela u organizmu, to ne bi trebalo da radi bar mesec dana po primanju druge doze cepiva.

- Ono što bi trebalo naglasiti jeste da se vakcina protiv korone prima u dve doze, dakle, nije u pitanju nikakva vakcinacija i revakcinacija. Ono što se zna, jeste da se posle prve doze kod sve tri vakcine razvija oko 50 odsto antitela, a po prijemu druge taj nivo raste, proizvođači Fajzera tvrde da njihova vakcina po prijemu druge doze štiti i do 94 posto, Sputnjika i do 96, dok Kinezi se drže procenta od 80. Ono što bi trebalo naglasiti jeste da je preporuka za prijem druge doze kod ruske i američke vakcine 21 dan od prijema prve, dok kod kineske je on duži, čak i do 14 nedelja - objašnjava doktor Tiodorović.

On naglašava da po prijemu druge doze sve tri vakcine, najviši nivo antitela je između 15 i 30 dana.

- Pre isteka tih mesec dana, ako neko hoće i da proverava, narodski rečeno da li mu se vakcina primila, ne treba to da radi. Pre toga nivo antitela je mali, a posle ovih mesec dana on počinje da slabi. Ono što treba naglasiti jeste da ćemo sigurno imati i ljude koji na vakcinu ne reaguju, takvih je od 2 do 4 posto u opštoj populaciji - priča doktor.

Sa doktorom Tiodorovićem se u ovom pogledu slaže i infektolog i bivši direktor Infektivne klinike u Nišu Žarko Ranković, koji pritom, dodaje da bili vakcinisani ili nevakcinisani maske niko još ne bi trebalo da skida.

RepublikaFoto: youtube.com/TVKopernikus
Žarko Ranković

- Mi imamo još relativno mali broj vakcinisanih, a imamo dosta i onih koji vakcinu iz raznih razloga ne smeju da prime, nažalost i one koje mogu, ali je neće. Niko ne može da zna da li je u trenutku prijema vakcine već bio zaražen, a samim tim je idealan prenosilac. Njemu će vakcina samo pomoći da lakše prebrodi bolest, dakle, neće mu ništa biti ako je zaražen primi, ali zato nekoga to, ako on skine masku, može koštati života - kaže doktor Ranković.

On je i objasnio šta se dešava u organizmu čoveka, ako posle prve doze iz raznoraznih razloga, preskoči drugu ili kasnije je primi.

 

 

- Ništa, imaće samo manji nivo antitela u organizmu i verovatno će ih brže izgubiti, nego da je primio kompletnu vakcinu - rekao je on za Republiku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading