NAUČNICI DALI ODGOVOR I NA OVO PITANJE! Evo da li su postojeće vakcine protiv korone efikasne i protiv mutiranog soja!

Autor: Tanjug, Republika

Svet

08.01.2021

10:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ohrabrujuće!

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Najnovija studija kompanije "Fajzer" pokazala je da vakcina protiv korona virusa koju su proizveli "Fajzer" i kompanija "Biontek" deluje i na glavne mutacije u visoko prenosivom novom soju virusa otkrivenom u Velikoj Britaniji i Južnoj Africi.

- Pokazalo se da je vakcina efikasna u neutralisanju virusa sa takozvanom N501Y mutacijom - prenosi Rojters.


Studiji koju su izradili kompanija "Fajzer" i naučnici sa Univerziteta medicinske filijale u Teksasu urađena je na osnovu ljudi koji su vakcinisani, ali je ograničena jer ne uzima u obzir sve vrste mutacija pronađenim u novom soju virusa.

Jedan od autora studije Fil Dormicer rekao je da je vakcina efikasna protiv 16 vrsta mutacija.

- To je dobra vest. To ne znači da je efikasna i protiv 17. mutacije - rekao je Dormicer i dodao da zabrinjava još jedna mutacija nazvana E484K, pronađena u Južnoj Africi.

 
Kako se navodi, u planu je da se izvrši slično testiranje kako bi se videlo da li je vakcina efikasna protiv mutacija otkrivenih u Velikoj Britaniji i Južnoj Africi i da bi narednih nedelja trebalo da se prikupi više podataka.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading