PROGRESIJA BOLESTI SE SMANJUJE ZA ČAK 80 ODSTO! U Srbiji uskoro počinje primena "interferona" u lečenju kovid pacijenata! IZUM SRPSKOG DOKTORA!

Autor: Republika

Vesti

02.02.2021

10:43 >> 11:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Treća faza ispitivanja leka interferon beta u lečenju kovida-19 počela je u januaru u Velikoj Britaniji, kaže pulmolog i imunolog Ratko Ðukanović, koji je sa dvoje kolega sa Univerziteta Sautempton otkrio da protein interferon beta pomaže u lečenju zaraženih virusom korona.

RepublikaFoto: youtube.com/European Respiratory Society
Ratko Đukanović

Taj lek, kako je najavio, uskoro će se u okviru kliničkih ispitivanja primenjivati i u Srbiji.

Ðukanović je kazao da je treća faza studije u Velikoj Britaniji do sada obuhvatila oko 40 pacijenata i da sledeće sedmice počinje u SAD, a nakon toga i u nekoliko evropskih zemalja, među kojima je i Srbija.


- Veoma mi je drago što će u prvom talasu biti i Srbija gde će se lek primenjivati u pet zdravstvenih centara - rekao je Ðukanović, stručnjak za astmu i hronične opstruktivne bolesti pluća, za K1 televiziju.

On je kazao da interferon beta nije novina u medicini i da se u vidu injekcije primenjuje kod raznih bolesti, poput multipleskleroze, a Ðukanović je sa kolegama sa Univerziteta napravio novi lek koji, kako je objasnio, ne iritira disajne puteve prilikom inhalacije.

- Ovaj lek do sada nije davan putem inhalacije i to je suština našeg izuma - rekao je Ðukanović.

Kako je objasnio, protein interferon beta se luči u organizmu kao prvi odgovor epitelnih ćelija disajnog trakta na prehladu ili bilo koji "atak'' na organizam, ali sposobnost njegove proizvodnje opada sa starenjem, zatim u slučaju određenih bolesti ili genetskih poremećaja.

Ðukanović je naveo da je u dosadašnjem ispitivanju fokus bio na primeni leka kod težih oblika kovida-19 i pacijenata na bolničkom lečenju u čemu se, kako kaže, interferon beta pokazao kao vrlo efiksan.

- Međutim, što se ranije daje, to je bolje. Zato sprovodimo paralelan program razvoja ovog leka, jedna studija je završena u Velikoj Britaniji i uskoro će biti predstavljeni rezultati, a obimnija studija se radi u SAD - rekao je Ðukanović.

Naveo je da lek inteferon beta još uvek nigde nije uveden u protokol lečenja, ali da je druga faza studije, urađena u proleće 2020.godine, pokazala da se primenom tog leka progresija bolesti smanjuje 80 odsto.

Dodao je i da se u lečenju kovida-19 interferon beta pokazao efikasnim samo ako se daje putem inhalacije.
 
 

Ðukanović je kazao do sada nije utvrđena efikasnost leka protiv novih sojeva virusa, ali da je interferon beta, kako je rekao, potencijalno koristan za sve viruse koji napadaju disajne puteve.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading