VUČIĆ SA MAKRONOM U FRANCUSKOJ! HVALA VAM ALEKSANDRE ŠTO STE U PARIZU! UVEK SAM SPREMAN DA SLUŠAM MAKRONA!

Autor: Republika

Vesti

01.02.2021

12:06 >> 12:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi danas u Parizu, gde se tokom radne posete Francuskoj sastao sa predsednikom te zemlje Emanuelom Makronom. Ovo je 11. susret dvojice zvaničnika, a kako je ranije najavio predsednik Srbije, u fokusu razgovora su Kosovo i Metohija, evrointegracije Srbije, izgradnja metroa u Beogradu, i, svakako, bilateralni odnosi dve zemlje.

RepublikaFoto: printskrin/instagram

Francuski predsednik je rekao da mu je veoma drago što je još jednom ugostio svog velikog prijatelja Aleksandra Vučića i da čuva u sećanju doček u Beogradu.

- Hvala Vam, dragi Aleksandre, što ste ovde u Parizu - rekao je Makron na samom početku obraćanja. 

On je istakao da podržava Beograd u pregovorima sa Prištinom.

- Hoću da kažem da imate podršku dijalogu i težnji da se izgradi mir u regionu.  Biću uz vas po pitanju normalizacije odnose. Svestan sam koji je rizik Vučić preuzeo. Naši bilateralni odnosi takođe napreduju, Francuska je ta koja izvodi studiju izvodljivosti kada je reč o izgradnji beogradskog metroa - kazao je predsednik Francuske.

RepublikaFoto: printskrin/instagram

- Želim da istaknem mesto koje Srbija ima za Francusku - rekao je Makron i naglasio  da je dijalog koji imamo suštinski bitan.

On je istakao da podržava Beograd u pregovorima sa Prištinom. Takođe podržao je Srbiju po pitanju vakcina.

- Francuska je ta koja zapoičinje studiju izvodljivosti oko Metrooa, a 2028. se nadamo da će Beograđani da putuju metroom. Želim da Francuska bude partner sa Srbijom. Što se vakcina tiče, podržavamo vaše aktivnosti sa vakcinama. Vi ste to sa puno odgovornosti uradili, a i mi moramo kao Evropljani da se više angažujemo po tom pitanju – rekao je Makron i dodao:

- Mi kao Evropljani moramo da budemo brži po pitanju vakcinacije - rekao je Makron i dodao da mu je drago što je uz Francuze.

- Imate prijatelje u Parizu - zaključio je Makron.

RepublikaFoto: printskrin/instagram

Vučić je uzvratio:

- Uvek sam spreman da slušam predsednika Makrona i njegove inovativne ideje, siguran sam da ćemo imati iskren i otvoren razgovor. Siguran sam da će oni zaraditi jako puno u budućnosti - napomenuo je Vučić.

Takođe, pomenuo je beogradski metro i naglasio da će to biti ključna stvar u našoj saradnji.

- Još jednom smo zahvalni Makronu i metro sada više nije san i predizborno obećanje, već realnost. Kao što sam rekao, naša ekonomska saradnja je ojačana od strane predsednika Makrona našim saradnjiama - istakao je Vučić.

Osvrnuo se i na pitanje KiM i dodao da mora dosta da se radi kako bi se postiglo kompromisno rešenje i dodao da za sada to nije bio slučaj.

- U svakom slučaju predstaviću našu platformu na iskren način predsedniku Makronu - rekao je Vučić.

RepublikaFoto: printskrin/instagram

- Nadamo se da će 2021. godine da ćemo moći da dostignemo stoopu rasta od 6 odsto - rekao je predsednik Vučić i istakao da očekuje podršku predsednika Makrona po pitanju evropskog puta.

Tema razgovora dvojice zvaničnika biće i pandemija koronavirusa.

Zvanični Pariz trebalo bi da prenese svoja očekivanja od dijaloga Beograda i Prištine uoči predsedavanja te države Evropskoj uniji 2022. godine.

U delegaciji sa predsednikom nalaze se ministri finansija i saobraćaja.

 

 

Kako je najavila Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike, Vučić će takođe prisustvovati ručku, koji, u njegovu čast, priređuje predsednik Makron. 

 

Još jednom je dodao da se u Parizu oseća kao kod kuće i pozvao predsednika Makrona ponovo da dođe u Srbiju.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (23)

Loading
Peki

01.02.2021 12:47

Francuska je uvek bila iskreni i pravi prijatelj našoj zemlji. Očekujem daćemo nastaviti da sarađujemo još bolje nego sada.

tale

01.02.2021 12:55

važna ekonomska saradnja, a važno i pitanje Kosova

Taki

01.02.2021 13:07

Na radnom susretu Vučić je dobio zastave, doček u dvorištu i zajedničku izjavu sa Makronom! Pružena je ogromna podrška i čvrsta ruka prijateljstva. Možda običan narod ne razume šta sve ovo znači, ali političari koji znaju sada se pokrivaju ušima dok pljuju kaiš Stefana Nemanje i pišu pretnje o izlasku na ulicu.

Joka

01.02.2021 13:17

Nego kako, tako se uvazava narod i predstavnik njega!!Ovo je dokaz da mozemo i kao mala zemlja van EU biti postovani!