Merkelova i Makron pokušavaju da slome Srbiju: Nastavite dijalog i bez ukidanja taksi!

Autor:

Vesti

11.04.2019

03:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemačka i Francuska pokušavaju da slome Srbiju i nateraju nas da pristanemo na nastavak dijaloga sa Prištinom bez ukidanja taksi, saznaje Srpski telegraf.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Angela Merkel i Emanuel Makron

Upravo zbog toga juče su, nimalo slučajno, prištinski mediji plasirali priču da će 29. aprila u Berlinu Aleksandar Vučić i Ana Brnabić neformalno razgovarati sa Haradinajem, Tačijem i Ramom o rešavanju kosovskog pitanja. U stvari, tada se u glavnom gradu Nemačke održava samit na kom će učestvovati delegacije svih zemalja u regionu, kao i evropski zvaničnici Federika Mogerini i Žan-Klod Junker.

Ekspresno, iz Beograda su stigle jasne poruke predsednika Vučića i šefa diplomatije Ivice Dačića da nastavak dijaloga bez ukidanja taksi ne dolazi u obzir.

DAJU MRVICE

Prema saznanjima našeg lista, potvrđenim sa više strana, Berlin i Pariz (čitajte Angela Merkel i Emanuel Makron) imaju strategiju da po svaku cenu zaokruže kosovsku nezavisnost, uz zanemarljive ustupke Srbima, i tako preduprede realizaciju Trampovog plana o podeli.

RepublikaFoto: Predsedništvo Srbije
Aleksandar Vučić

- Pritisci Nemačke i Francuske su se pojačali u poslednje vreme. Oni traže da Beograd popusti, nastavi dijalog i potpiše sa Prištinom sveobuhvatni sporazum kojim bi priznao Kosovo. Zauzvrat nude da se na severu KiM formira entitet koji bi imao status sličan onom koji Republika Srpska ima u BiH - objašnjava jedan od naših dobro upućenih sagovornika.

S druge strane, predsednik Vučić je potvrdio da sa premijerkom ide u Berlin, ali je najdirektnije moguće poručio da Priština mora prvo da ukine takse, pa tek onda mogu da počnu bilo kakvi razgovori.

Dačićeva poruka: Takve ideje mogu lepo da okače na zid i slikaju se sa njima

- Ako misle da postoji taj malj, ta puška koja će da me natera da prihvatim da sednem sa njima dok takse ne ukinu... Ne postoji to na kugli zemaljskoj - podvlači Vučić.

LOKALNE BAJE

Kako je rekao, lokalne baje iz Prištine, i bilo kog drugog dela regiona, koje su pomislile da mogu da rade šta hoće i da ponižavaju Srbiju, mogu to da zaborave.

RepublikaFoto: Tanjug/D. VOJINOVIĆ
Ivica Dačić

- Ako misle da će neko da razgovara o njihovoj platformi, mogu slobodno da je pocepaju u koliko god hoće komadića, ja neću ni da je gledam. Pogledao sam je samo da vidim koliko bezobrazni mogu da budu i video sam da granice njihovog bezobrazluka ne postoje - istakao je Vučić.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić za Srpski telegraf poručuje da, ko god da pokuša da nas pritiska, nema od toga ništa.

- Te države koje misle da mogu tek tako da nam se pojave sa idejama da se dijalog nastavi, ali bez ukidanja taksi, mogu lepo da ih okače na zid i slikaju se sa njima. Uveravam vas, od toga nema ništa! Srbija će nastaviti odlučno da brani svoje nacionalne interese. Mi smo uvek za dijalog, ali ne i za ucene - jasan je Dačić.

RepublikaFoto: youtube.com/Radomir
Maja Kocijančić

Maja Kocijančić: Povući tarife

Portparolka EU Maja Kocijančić juče je još jednom pozvala na brži nastavak dijaloga Beograda i Prištine kao najbolji način za rešavanje svih otvorenih pitanja u regionu.

- EU zajedno sa SAD poziva kosovsku vladu da odmah suspenduje tarife na srpsku robu. One su prepreka dijalogu i evropskom putu Kosova - poručila je Kocijančićeva.

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (4)

Loading
Zoi

11.04.2019 12:32

Nece moci!

Mrsavi

11.04.2019 16:16

Ma samo napred!

BIN

11.04.2019 19:20

Nece im uspeti

pljuckavac

12.04.2019 05:01

Nema pregovora dok se ne obezbede elementarni uslovi normalnog zivota za Srbe na Kosovu!