(VIDEO) Krizni štab: Pomno pratimo neželjena dejstva vakcine, najugroženiji dijabetičari i osobe sa obolelom štitnom žlezdom

Autor:

Vesti

29.01.2021

14:19 >> 14:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Palati Srbija održava se redovna konferencija Kriznog štaba povodom trenutne epidemiološke situacije u našoj zemlji.

RepublikaFoto: youtube.com/Tanjug
Edita Stokić

Prema najnovijim podacima u Srbiji, u proteklih 24 sata koronavirusom zaraženo je još 1.717 osoba. Preminulo je još 18 pacijenata.

Direktorka KCV Edita Stokić saopštila je na početku konferencije za medije najnovije podatke.

- Ukupno je vakcinisano 426.615 osoba, a danas do 15 časova 22.394 - rekla je doktorka Stokić i naglasila da je u KCV priliv pacijenata i dalje velik bez obzira na to što se zatvaraju pojedina kovid odeljenja.

Krizni štab je na današnjoj sednici jednoglasno odlučio da nema popuštanja mera, prenela je članica Štaba i ministarka Darija Kisić-Tepavčević.

Posle sednice članica Štaba i ministarka Darija Kisić-Tepavčević je rekla da je takva odluka doneta na osnovu sagledavanja učestalosti oboljevanja od korona virusa, imajući u vidu da su, iako se beleži stabilnija situaciju, brojke i dalje na visokom nivou.

Stokić je upitana koju vakcinu treba da prime oboleli od dijabetesa.

- Dobili smo mnogo poziva poslednjih dana povodom toga. Tip 1 i tip 2 dijabetesa su tri puta u većem riziku i to je dokazano. Vakcinacija je jedno od najbezbednijih opcija za izlazak iz epidemije - rekla je doktorka Stokić.  

Neželjena dejstva vakcina se prema njenim rečima pažljivo prate.

- Kod dijabetesnih bolesnika je važno da posle vakcinacije isprate vrednosti šećera u krvi ako dominira sindrom malaksalosti - rekla je Stokić i dodala da osobe koje imaju problem sa štitinom žlezdom takođe treba da obrate pažnju.

- Kod dijabetesnih bolesnika je važno da posle vakcinacije isprate vrednosti šećera u krvi ako dominira sindrom malaksalosti - rekla je Stokić i dodala da osobe koje imaju problem sa štitinom žlezdom takođe treba da obrate pažnju nekoliko dana posle vakcinacije.

Doktorka Stokić je dodala da nije član Kriznog štaba i da nema podatak kad će biti sledeće isporuka Fajzerovih vakcina.

- Nezvanično sam obaveštena da stavovi članova Kriznog štaba oko utakmice Zvezda - Milan još nisu zauzeti - dodala je doktorka.

Stokić je naglasila da građani posle vakcinacije ne smeju da se opuste i da i dalje da se pridržavaju epidemioloških mera.

- Nema opuštanja do potpunog imuniteta - rekla je Stokić.

Velikom odazivu građana za vakcinaciju u ogromnoj meri prema njenom mišljenju doprineo je poziv zdravstvenih radnika.

- Pojava mutiranog virusa ne stvara nam veliki problem. Osoba koja je zaražena novim sojem nije hospitalizovana - rekla je Stokić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading