SKANDALOZNA PRESUDA ZA ZLOČINE NAD SRBIMA! Za sečenje glava dobio samo 10 godina robije!

Autor:

Vesti

23.01.2021

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sud u Sarajevu u petak je doneo još jednu skandaloznu presudu. Naime, Sakib Mahmuljin, komandant Trećeg korpusa Armije BiH, osuđen je na samo 10 godina zatvora za zločine nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima na području Zavidovića i Vozuće 1995. On se tereti da kao nadređeni odredu El Mudžahedin, sastavljenog od muslimanskih ekstremista, nije ništa preduzeo da spreči stravične zločine i ubistvo 52 ratna zarobljenika srpske nacionalnosti u periodu od 11. do 29. novembra 1995.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
STRAVIČNO: Islamski fanatik sa odsečenom glavom Srbina

Kako za Srpski telegraf ističe stručnjak iz oblasti borbe protiv islamskog terorizma Dževad Galijašević, ova presuda je, u najmanju ruku, blaga.

- Da se Srbima sudilo za ovakav zločin, oni bi dobili 400 godina zatvora - rekao je Galijašević.

RepublikaFoto: printscreen
Sakib Mahmuljin

Savčić: Bitno je da je počelo

Povodom izricanja kazne Mahmuljinu, predsednik Boračke organizacije Srpske, Milomir Savčić rekao je da je konačno dočekana jedna prvostepena presuda protiv pripadnika tzv. armije BiH na nivou komandanta korpusa i da se treba nadati "da je krenulo po pitanju objektivnosti i profesionalnosti Suda BiH", ali da ostaje da se vidi pravosnažna presuda u ovom predmetu.

Podsećamo, za 18 dana je džihadistički odred na ritualan način ubio i odsekao glave 192 Srba. Haški tribunal je ovaj zločin okarakterisao kao genocid i prihvaćeni su dokazi za samo 55 ubijenih.

RepublikaFoto: Tanjug/Sava Radovanović
Dževad Galijašević

- Za telima ostalih ubijenih Srba i danas se traga jer njihovi posmrtni ostaci nikada nisu pronađeni, pa se vode kao nestali. Podsećam i da je El Mudžahedin pod komandom Mahmuljina spalio 66 srpskih sela, sravnio sa zemljom 12 crkava i jedan srednjovekovni manastir, a da je 22.000 ljudi srpske nacionalnosti zauvek proterano sa Ozrena. Ako to za sarajevski sud nije genocid i zatiranje svega srpskog na tom prostoru, ja onda ne znam šta je - dodao je naš sagovornik.

ČINJENICE:

* 192 Srba ritualno zaklano i odsečene im glave

* 55 ubistava priznao je Haški tribunal jer za ostale nisu imali dokaze ni tela ubijenih

* 137 tela zverski ubijenih Srba nisu pronađena i danas se vode kao nestali

* 66 sela je spaljeno, 12 crkava srušeno i 22.000 Srba zauvek proterano sa Ozrena

* 10 godina zatvora dobio je Sakib Mahmuljin, pod čijom komandom je bio odred El Mudžahedin

On upozorava da javnost da, koliko god bila zgrožena ovim svirepim zločinima, mora biti na oprezu jer ovo je tek prvostepena presuda za Sakiba Mahmuljina.

- Koliko sam čuo, on je već najavio žalbu na ovu presudu. Kako to obično biva u sarajevskom pravosuđu, a taj scenario je za mene vrlo izvestan, vrlo lako može da se dogodi da se njegov slučaj prebaci na drugostepeni sud koji će, kada prođe interesovanje javnosti, preinačiti i dodatno ublažiti kaznu. Zato moramo dobro da pazimo šta će uslediti u danima i mesecima koji dolaze - zaključio je Galijašević.

Foto: Privatna arhiva

Vezivali žicom i sekli im tri prsta

Galijašević podseća da je veštak iz Turske pre više godina analizirao tela nađena u masovnoj grobnici u okolini Zavidovića, gde je bio smešten kamp odreda El Mudžahedin.

- U toj grobnici je pronađeno 12 obezglavljenih tela. Veštak iz Turske je analizom utvrdio da su svi ubijeni na ritualni način, da su im odsečene glave i po tri prsta kojima se pravoslavci krste, a da su sve žrtve prilikom mučenja bile vezane tankom srebrnom žicom. Pitanje je šta je sa ubijenima čija tela nikada nisu pronađena i koji nikada nisu bili deo bilo kog sudskog procesa - rekao je Galijašević.

Kako se tada pričalo, glave odsečenih Srba Mahmuljin je slao u Sarajevo tadašnjem predsedniku Aliji Izetbegoviću, ali i u Iran, odakle je, navodno, došlo najviše najekstremnijih mudžahedina koji su počinili zverske zločine koji se ne pamte u savremenoj istoriji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Bara

23.01.2021 12:36

Savicicu nije bitmo to sto je pocelo Nego kako je pocelo a pocelo je lose