PODRŠKA CRNOGORSKIH DERMATOVENEROLOGA DOKTORKI SA VMA: Aleksandra, izdrži, ne daj da te slomi mobing!

Autor: D. PETROVIĆ

Vesti

11.01.2021

20:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kapetan prve klase dr sci. med. Aleksandra Vojvodić, koja je za Srpski telegraf javno progovorila o višegodišnjem maltretiranju kojem su je izložili njeni šefovi dr Lidija Kandolf Sekulović i dr Željko Mijušković svakodnevno dobija podršku mnogobrojnih kolega.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Aleksandra Vojvodić

- Od kada sam izašla u javnost, sve više kolega mi se javlja i podržavaju me u borbi protiv zlostavljača. Neki od njih su na sopstvenoj koži osetili iživljavanje dr Sekulović i dr Mijuškovića, ali se plaše da izađu u javnost pod imenom i prezimenom jer vide šta se meni dešava. Moram da naglasim da mi se sve više javljaju i članovi porodica preminulih pacijenata koji su lečeni u studijama dr Sekulović, a koji imaju brojna pitanjima i dileme oko njihovih subspecijalizacija - rekla nam je dr Vojvodić.

Jedan od onih koji je imao hrabrosti da je javno podrži je predsednik Udruženja dermatovenerologa Crne Gore dr Predrag Štilet, koji je i sam specijalizirao na VMA.

Foto: Srpski telegraf

- U ime udruženja na čijem sam čelu i u svoje lično ime želim da pružim javnu podršku dr Aleksandri Vojvodić, koja se bori protiv ugnjetavanja i zlostavljanja od dr Lidije Kandolf Sekulović i dr Željka Mijuškovića. Želimo da na ovaj način pomognemo u njenoj borbi protiv nepravde. Specijalizirao sam na VMA i osećam žaljenje što se na ovakav način urušava ugled te cenjene ustanove, kao i Klinike za kožne bolesti, čiji su renome naše kolege prethodnici mukotrpno gradili - napisao je u pismu podrške dr Štilet.

Dr Predrag Štilet: Podržavamo doktorku koja je skupila hrabrost da progovori

 

On ističe da ima saznanja da se ovakav "tretman" tandema Mijušković-Kandolf Sekulović ne odnosi samo na dr Vojvodić, već i na druge kolege, koje očigledno ćute i trpe iz straha.

Zataškavanje skandala

Umesto da nadležni na VMA sprovedu istragu o mobingu koji su specijalizanti trpeli godinama, pokrenuta su dva disciplinska postupka protiv dr Vojvodić, s ciljem da se ona ućutka.

- Duboko verujem da sve ide u pravcu zataškavanja oko subspecijalizacija, kao i oko izbora u zvanje asistenta i docenta - rekla nam je dr Vojvodić.

- Zato od sveg srca podržavamo dr Vojvodić što je skupila hrabrost i digla glas ne samo da zaštiti svoj integritet nego da očuva dostojanstvo svih nas, naših ličnosti i profesije. Udruženje dermatologa i venerologa Crne Gore pruža punu podršku dr Vojvodić i nudi pomoć u tome da istraje u svojoj borbi. Pozivamo kolege dermatovenerologe iz Srbije da stanu u njenu odbranu i podrže je. Mi, kao društvo, moramo shvatiti da od nas niko nije večan, osim Gospoda, i da svet ostaje na mladim kolegama koji dolaze, a na nama je da ih savetujemo da se bore za svoja prava i dostojanstvo protiv svake sile, zlostavljanja, ugnjetavanja, kompleksa i sujete jer, kako kaže mudri vladika Petar Petrović Njegoš: "Svak je rođen da po jednom umre, čast i bruka žive dovijeka" - poručio je dr Štilet.

Podsećamo, dr Vojvodić je posle šest godina maltretiranja progovorila o mobingu koji je trpela od šefova. Njena priča pokrenula je lavinu i ubrzo se saznalo i za druge slučajeve zlostavljanja koje su godinama sprovodili dr Sekulović i dr Mijušković. Takođe, u javnost je isplivala i istina o njihovim lažnim titulama subspecijalista, na osnovu kojih su lečili pacijente i sprovodili studije na VMA iako po zakonu na to nisu imali pravo. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Željko

11.01.2021 21:10

VMA je ozbiljna ustanova i treba ozbiljno da pristupi problemu mobinga.