NEPOZNATI DETALJI BORAVKA VUČIĆA NA HILANDARU: Predsednik se molio za Srbiju na grobu Stefana Nemanje

Autor:

Vesti

09.01.2021

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Samo za Vučića otvoren je original tipika Svetog Save s njegovim pečatom i pokazano mu je sve ono što je najznačajnije blago Hilandara, otkriva Miloš Stojković.

RepublikaFoto: Tanjug
Predsednik Srbije na Hilandaru

Molitve pred svetinjama za Srbiju, tako je izgledala poseta predsednika države Aleksandra Vučića Svetoj Gori.

Teolog Miloš Stojković, koji je, uz igumana Metodija i monahe, dočekao srpskog šefa države na Svetoj gori, otkrio je detalje:

- Zajedno sa igumanom Metodijem predsednik Aleksandar Vučić se u hilandarskoj crkvi posvećenoj Vavedenju Bogorodice pomolio za srpski narod, dok je ispred čudesne ikone Trojeručice za boljitak srpskog naroda i dalje jačanje Srbije. Vučić se pomolio i na mestu gde je prvobitno bio sahranjen Sveti Simeon Mirotočivi (Stefan Nemanja) i gde iz njegovog praznog groba raste čudotvorna loza Svetog Simeona.

OTVORENA RIZNICA

Utemeljivač srpske državnosti Stefan Nemanja će konačno dobiti spomenik u Beogradu, što je, uz završetak Hrama Svetog Save, bila tema o kojoj je iguman razgovarao sa Vučićem. Stojković kaže da je ovu činjenicu iguman Metodije posebno naglasio:

- Vučić je inicirao i prvi koji je to uradio u novijoj istoriji Srbije i time smo se na neki način mi, kao hilandarska Srbija, odužili Stefanu Nemanji.

Ikona Bogorodice za zaštitu porodice

Od bratstva Manastira Hilandara Vučić je dobio vredan poklon koji je namenjen njemu lično i njegovoj porodici, ocu Anđelku, majci Angelini, bratu Andreju i predsednikovim sinovima Danilu i Vukanu, kao i ćerki Milici.

- Predsednik je dobio veličanstvenu ikonu Presvete Bogorodice, koju su monasi posebno za njega izradili kao dar. Na poleđini ikone je posveta koju je potpisao iguman u ime čitavog bratstva, a na blagodet porodici Vučić. Predsednik im je uzvratio poklonom i uručio im ikonu, prilog za pomoć manastiru, a dogovorena je obnova Hilandara u najkraćem mogućem roku - ističe Stojković.

Dodaje da je posebno emotivno i dirljivo bilo prilikom odlaska predsednika iz manastira.

- Pred Vučićev povratak u Srbiju on i iguman su zapevali na "Mnogaja ljeta" Srbiji, srpskom narodu, Hilandaru i međusobno jedan drugom poželeli još mnogaja ljeta, odnosno mnogo godina, što takođe pokazuje toplinu i prisnost predsednika i monaškog bratstva - zaključio je teolog.

U hilandarskoj vinariji

Vučić je posetio i hilandarsku vinariju, gde mu je, u posebnom delu u kome su do sada bili samo ruski patrijarh Aleksej i blaženo počivši srpski patrijarh Irinej, priređeno posluženje.

- Monasi su bili prijatno iznenađeni znanjem koje je predsednik pokazao o vinu. Probao je vino od svih hilandarskih sorti grožđa, a posebno su mu se dopale dve sorte i na njih je obratio pažnju.

Stojković ističe da je tokom dvodnevne posete Hilandaru Vučiću ukazana velika čast i poštovanje, ali i da je imao topao i emotivan doček nezabeležen u dosadašnjoj istoriji ovog svetog mesta.

RepublikaFoto: Miloš Stojković
Predsednik i MIloš Stojković

- Dovoljno je reći da je za predsednika Vučića otvorena i riznica Hilandara. U ovoj riznici se čuvaju dokumenta i ikone koje predstavljaju duhovni identitet i pečat srpskog naroda. Samo za njega otvoren je original tipika Svetog Save s njegovim pečatom i pokazano mu je sve ono što je najznačajnije blago Hilandara i našeg naroda - priča Stojković.

SPAVAO SA MONASIMA

Ističe da je Vučić prvi srpski predsednik koji je na Hilandaru proveo Badnje veče i Božić. Pre njega, ali za Vaskrs, na ovom svetom mestu je boravio Aleksandar Obrenović.

Briga o potrebama bratstva

U razgovoru s igumanom Metodijem predsednik Vučić se dogovorio ne samo da će država pomoći obnovu manastira u što kraćem roku već i da će Srbija ubuduće finansijski pomagati i brinuti o svim potrebama bratstva.

- Država će pomagati i hilandarske vinograde, a pomoć koja je do sada davana od države za obnovu Hilandara biće znatno uvećana. To je moguće, kako je rekao predsednik, zato što Srbija danas ima rezerve u novcu i nije na kolenima kao nekada.

Anđelko i Danilo česti gosti Hilandara

Sa igumanom i monasima predsednik je pričao i o svojim roditeljima i pomolio se za njihovo zdravlje.

- Malo je poznato da je njegov otac Anđelko Vučić veliki prijatelj Manastira Hilandar i dolazi svake godine na Svetu goru tokom vaskršnjeg posta. Predsednikov stariji sin Danilo takođe svake godine dolazi u Hilandar za Vaskrs. Monasi se inače mole za njih jer često dolaze i iskazuju brigu i ljubav prema Manastiru Hilandar - otkrio je Stojković.

- Predsednik je primljen s najvišim počastima, tokom njegovog boravka bile su istaknute srpska, grčka i zastava Svete Gore, koja je i zastava manastira Hilandara. Mimo svih protokola za Badnje veče iguman sa najbližim saradnicima priredio je večeru za predsednika u posebnoj trpezariji gde ručavaju isključivo visoki crkveni velikodostojnici, a Vučić je prvi političar koji je tu kročio i večerao. Večera je bila posna na vodi, uz hilandarske masline i hilandarski sir od soje, hranu koju monasi sa radošću pripremaju za Badnje veče i Božić - ispričao je naš sagovornik.

Mimo svih pravila, u znak poštovanja prema srpskom predsedniku Vučić je spavao u delu gde inače borave monasi.

- Iako Hilandar ima poseban deo gde spavaju gosti, predsedniku je ukazana čast i on je prenoćio u delu gde borave i spavaju monasi, što nikada do sada nije učinjeno - dodaje Stojković.

BORBA SVIM SNAGAMA ZA KOSMET

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tokom posete Manastiru Hilandaru na Svetoj gori obećao da će za dve godine biti završena njegova obnova, izjavio je ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, koji je sa Vučićem boravio na Hilandaru. Naglasio je da je poseta veoma važna jer dolazi u trenutku najveće pandemije koronavirusa, nakon završetka Hrama Svetog Save u Beogradu i pred otkrivanje spomenika Stefanu Nemanji u Beogradu i za nekoliko dana Popović je rekao da su predsednik Vučić i hilandarski monasi vrlo otvoreno razgovarali o Kosovu i Metohiji.

- Predsednik je govorio istinu, da je situacija teška, govorio je o pritiscima koji postoje i monasi su ga molili da se bori za Kosovo, a on je obećao da će se svim snagama boriti. Iguman Metodije je rekao da se ugleda i na Svetog Savu, na njegovog oca Stefana Nemanju, potonjeg monaha Simeona, na kralja Milutina i da se nada da će mu molitve ispred ikone Bogorodice Trojeručice i ispred časnog krsta pomoći u njegovoj borbi za Kosovo - preneo je Popović.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading