EPISKOP GRIGORIJE: Od četnika do predstavnika autošovinističke građanske elite

Autor: Predrag Đokić

Vesti

06.01.2021

16:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čudna je biografija sadašnjeg episkopa diseldorfskog Grigorija, kako je od nacionaliste četnika, došao do autošoviniste građaniste koji je postao podoban stranim službama, ali i građanskoj eliti koja bi pitanje Kosova i Metohije odavno rešila priznanjem samo da im se ukaže šansa. Prihvatiće oni svakoga i zanemariti prošlost da bi ostvarili svoj cilj, ali i oprati biografiju da bi prikazali nekoga kao čoveka modernih shvatanja.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Vladika Grigorije

Episkop Grigorije rođen je u Varešu, u centralnoj Bosni. Svetovno ime mu je Mladen Durić. Srednju bogoslovsku školu upisao je 1984. i završio je u Beogradu, nakon čega upisuje Bogoslovski fakultet SPC. Odjednom u novijim biografijama se naglašava da je bio jedan od organizatora protesta 1992. godine u Beogradu. Valjda da se naglasi da je još u mladosti bio borac protiv „diktatorskih režima“, a kao svedok toga se pojavljuje Mlađan Đorđević, bivši savetnik Borisa Tadića, koji je rekao da je 15. juna umesto da mladi blogoslov Mladen Durić govori, otišao da se zamonaši u manastiru Tvrdoš. 

Mladen Durić je zamonašen u manastiru Ostrog 23. juna 1992. godine i dobija monaško ime Grigorije. Odlazi sa tadašnjim episkopom zahumsko-hercegovačkim u obnovljeni manastir Tvrdoš i tu započinje njegovo uspenje na jerarhijskog lestvici. Od jerođakona 1992. do arhimandrita 1997. godine. Nakon završenog Bogoslovskog fakulteta odlazi u Atinu na postdiplomske studije.

Po blagoslovu Njegove svetosti Patrijarha Pavla, ustoličen je na vladičanski tron Hercegovačke eparhije od strane Mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija 3. oktobra 1999. godine. U svim skorašnjim biografijama se ističe obnoviteljska uloga episkopa Grigorija, koja nije sporna. Obnovio je više desetina crkava i manastira, a izgradio je i nove za potrebe liturgijskog života vernika. Dalje u novijim biografijama se piše da je obnovljen crkveni život, da se sprovode razne aktivnosti u eparhijskom domu, kao i parohijskim domovima, održavaju predavanja, konferencije, seminari, naučni mirovni i drugi skupovi i tribine, proslavljaju se praznici, slave se slave… Tada je bilo opravdano zidati nove crkve nakon rata i ako je narod teško živeo, tačnije preživljavao, ali je danas problem da se završi Hram Sv. Save jer kako episkop Grigorije kaže bolnice su nam u teškom stanju. Tačno, ali zbog koga? U poslednjih osam godina nikle su nove, a stare se obnavljaju, ne može sve odjednom, jer decenijama je uništavano. 

Preskaču se čitavi periodi gde odjednom počinje da se episkop Grigorije pojavljuje kao borac protiv režima Aleksandra Vučića i to ispred građanske elite koja je u njemu prepoznala modernog čoveka širokih shvatanja. Kako se desilo to da neko ko otvara Ravnogorski park u Bileći 2014. godine u čast Jugoslovenske vojske u otadžbini, četnicima, postane građanskoj eliti 2020. godine čovek kosmopolita i nosilac promena u borbi protiv predsednika Aleksandra Vučića?

RepublikaFoto: Printskrin/Nova S
Gostovanje na Utisku nedelje

Prelazi se preko sumnjivih aktivnosti episkopa Grigorija u zahumsko-hercegovačkoj eparhiji gde je osnivao firme, kupovao akcije u drugim preduzećima, da je imao lične poslovne interese u nekoliko firmi koje su brojale oko 100 zaposlenih. Bio je vlasnik hotelskog preduzeća Platani DV, a i podruma vina manastira Tvrdoš. Tri firme su poslovale sa gubitcima. Međutim, episkop Grigorije je imao i ispade gde su se za njega vezivale i neke pretnje upućene drugim osobama. 

Šta se desilo i kako je to moguće, da od episkopa Grigorija za koga su govorili da je četnik, nacionalista, dođemo do toga da ga brane mediji kao što su N1, DANAS, NOVA S i slični?

U svim ovim medijima u poslednjih nekoliko meseci se govori da se vodi brutalna hajka protiv episkopa Grigorija i da ona dobija sve brutalnije razmere. Izbeljivači biografije episkopa Grigorija na sve moguće načine pokušavaju da ga predstave i nametnu kao kandidata za patrijarha, a ako to ne uspe onda za predsednika. Čoveka koji jedini sme da izađe predsedniku Aleksandru Vučiću na crtu. 

Sve što su sami ovi mediji iznosili o episkopu Grigoriju postaju klevete, laži, spinovanja i podmetanja svih vrsta i on čarobno postaje jedan od najuvaženijih episkopa Srpske pravoslavne crkve i sve se to sada pripisuje „režimskim“ medijima. 

Građanska elita ga prihvata kao spasioca i koja ga moli da povede narod u proteste i da se kandiduje za predsednika, a sa druge strane ista ta elita pljuje i vređa SPC i njene vernike nazivajući ih lizačima kašičice. 

Čudan je to savez između građanske elite i episkopa Grigorija, ali koji pokazuje da se sve da izbeliti i nestati, ako služi svrsi sloma srpskog naroda i ubrzanju priznanja Kosova i Metohije kao nezavisne države sa jedne, kao i uništenje Republike Srpske sa druge strane. Građanska elita se buni što Vučić diplomatskim manevrima uspeva da izbeg

ne zamke umesto da se prepusti i upadne u njih. Oni se nude da bi to sigurno uradili, ali očigledno i jedan episkop SPC koji je svojim aktivnostima i ponašanjem pokazao da je spreman na sve da bi se dokopao trona Sv. Save.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (8)

Loading
frka

07.01.2021 00:28

vucic je koliko znam bio i ostao srpski radikal. kleo se u crkvi na vernost radikalima, cetnicima i seselju. ili smo to zaboravili?

Odgovori 6 10
MoreuzGibraltar

07.01.2021 22:08

Dakle, već je počelo blaćenje vladike Grigorija po tabloidima? Odlično, samo tako nastavite. Ona mala grudva sa vrha planine sve je veća, a vi to još uvek ne vidite. Štaviše, tako divno doprinosite njenom pretvaranju u lavinu. Samo nastavite.

Odgovori 3 12
Mile

07.01.2021 22:23

Jedini on valja i Atanasije .Vucic vam daje pare pase Kineze u njega

Odgovori 2 10
BEPA

08.01.2021 15:53

МИР БОЖЈИ, ХРИСТОС СЕ РОДИ!

Odgovori 15 0