SKANDAL NA OBELEŽAVANJU GODIŠNJICE RACIJE: N1 hteo silom na parastos

Autor:

Vesti

04.01.2021

22:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Eparhija bačka oglasila se juče povodom optužbi N1 televizije da je njena ekipa sprečena da prisustvuje parastosu žrtvama zloglasne racije kada su 1942. godine mađarski fašisti ubili oko 4.500 Srba, Jevreja i Roma. Eparhija je saopštila da je ekipa N1 izazvala nemio i neprijatan događaj u Crkvi Svetog Bogojavljenja Gospodnjeg u Srbobranu.

RepublikaFoto: Promo foto

- Naime, pre samog početka ovog molitvenog čina, a bez neophodne prethodne najave ili poziva od organizatora (Srpske pravoslavne crkve), članovi novinarske ekipe televizije N1 pokušali su da samovlasno uđu u hram i rade šta im se prohte u okviru njihove trajne hajke protiv Srpske pravoslavne crkve - saopštila je eparhija.

UZALUDNE MOLBE

U saopštenju se dodaje da i pored pristojnih molbi službenog lica Eparhije bačke da poštuju svetinju hrama i molitve žrtvama fašizma, da ugase kamere i ne zloupotrebljavaju razgovor ekipa televizije N1 to nije učinila.

- Verujemo da će ova moćna medijska kuća nedozvoljeno snimljeni materijal zloupotrebiti i prilagoditi svojoj osnovnoj konstrukciji, a to je da Srpska pravoslavna crkva ne dozvoljava medijima da "rade svoj posao" i da tako "uskraćuju svim građanima Srbije pravo na blagovremeno informisanje". Takva teza je neistinita. Mnoge televizijske ekipe koje su do sada izveštavale o događajima u organizaciji SPC bile su i biće dočekivane dobrodošlicom. I ubuduće će im biti omogućeno da profesionalno, poštujući novinarsku i ljudsku etiku, rade svoj posao, odnosno da obaveštavaju javnost. Televizijski prenos centralnog pomena žrtvama racije realizovala je Radio-televizija Vojvodine i time su građani Srbije blagovremeno obavešteni o ovom događaju - objasnili su iz eparhije.

Prvo akreditacija, pa na događaj

Eparhija je takođe poručila da se nada da će se N1, kao i druge medijske kuće, držati pravila.

- Nadamo se da će televizija N1, kao i njene podružne medijske ustanove, promeniti dosadašnji neprimereni način rada i prethodno pribaviti potrebne dozvole ili akreditacije za obaveštavanje o događajima u organizaciji Srpske pravoslavne crkve, kao što to svakodnevno čine kad izveštavaju iz drugih ustanova i ulaze s kamerama u prostorije tih ustanova - saopštili su iz SPC.

Prethodno je N1 objavio da njihovoj ekipi nije dozvoljeno da uđe u portu hrama i citirali navodnu izjavu sekretara eparhije Vladana Simića:

- TV N1 nema šta da traži u portama SPC na teritoriji Eparhije bačke, tačka.

NEPOVREDIVOST HRAMA

Takođe, tvrde da im to nije dozvolio ni starešina hrama Jovan Kezan.

- Sekretar Eparhije bačke Vladan Simić je na pitanje zašto naša ekipa nije mogla da uđe u dvorište crkve rekao: "Zato što se samo vi ponašate na način na koji se ponašate." Upitan kako se to N1 ponaša, on je odgovorio: "Pa pogledajte vi vaše objave o SPC i dovoljno je da sagledate vaše ponašanje" - objavio je N1.

 

Iz eparhije su podsetili da je najosnovnije u novinarskom poslu imati poziv i akreditaciju.

- Nadamo se da će televizija N1 poštovati pravo nepovredivosti nečijeg vlasništva i da je crkva vlasna da u svoj prostor pozove onoga za koga smatra da ga treba pozvati. Kako bi bilo, na primer, da bilo ko iz Srpske pravoslavne crkve uđe u kancelarije i studio televizije N1 kada i kako hoće? Bilo bi to nečuveno, zar ne - zaključili su iz eparhije.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading