OPOZIV MILA ĐUKANOVIĆA! Makedonski scenario u Podgorici: Kakav rasplet očekuje Crnu Goru?!

Autor: Republika

Vesti

04.01.2021

10:40

Nakon što je predsednik Crne Gore Milo Đukanović odbio da potpiše izmene Zakona o slobodi veroispovesti koji je usvojila skupštinska većina, postavilo se pitanje mogućeg raspleta političke krize u toj zemlji.

E stock
Milo Đukanović

Kako objašnjava istoričar Aleksandar Raković, jedan od mogućih scenarija raspleta je i opoziv Mila Đukanovića, ali je preduslov za to da skupštinska većina nastavi da insistira na sopstvenim odlukama.

- Da bi Zakon stupio na snagu, mora da ga potpiše Đukanović. Kako on to nije uradio, prema Ustavu Crne Gore, skupština treba da drugi put glasa i pošalje Zakon Đukanoviću na potpis. On tada ima obavezu. Međutim, velika je verovatnoća da on to opet neće učiniti, jer ne želi da daje ni legalitet ni legimitet odluci Skupštine Crne Gore - kaže Raković i objašnjava kakva je dalja procedura:

- Kada Đukanović ne potpiše ni drugi put, onda se otvara mogućnost "makedonskog scenarija". Kada više nema rešenja, kada je neko uzurpirao vlast, to znači da predsednik skupštine Crne Gore, po uzoru na Severnu Makedoniju, treba da potpiše taj Zakon. I kada Bečić potpiše i on se objavi u služebenom listu, to znači da bi trebao da počne opoziv Mila Đukanovića. Jer je prekršio Ustav i on više ne može biti predsednik Crne Gore - objasnio je Raković.

 

 

 

 

Komentari (0)

Loading