NIKO NE ZNA ŠTA JE SA SRBIMA U OKOLINI PETRINJE! Sveštenik Saša Umićević potresen, brine za parohijane!

Autor: Objektiv, Republika

Vesti

29.12.2020

16:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sada je, posle ovog udara, sve nekako stalo, ne znamo šta nas čeka, a seizmolozi misle da nije dobro, kaže otac Saša.

RepublikaFoto: printskrin/24sata.hr

- Bilo je strašno, posebno ovaj poslednji udar - kaže sveštenik pravoslavne crkve u Petrinji Saša Umićević i navodi da se sada neprekidno čuju sirene, svuda su vatrogasci, kola hitne pomoći, ima dosta povređenih.

Zbog prekinutih komunikacijskih veza rekao je da ne zna šta je sa Srbima u okolnim selima.

- Mi smo dobro, hvala Bogu. Prošli smo bez povreda, sinoć smo otišli iz parohijskog doma, pošto nije bio siguran za dalji boravak. Hvala Bogu da smo došli ovde, ne znam kako bi smo prošli da smo ostali u parohijskom domu, stručnjaci su juče utvrdili da nije za dalji boravak. Ovde smo kod nekih ljudi u stanu, evo jutros su nas obišli naš vladika Gerasim, Milorad Pupovac i stručnjaci, statičari iz Zagreba. Hvala Bogu, svi smo na vreme izašli iz kuće pored crkve, nekih desetak minuta pre ovog udara, taman sam stigao do ove kuće gde trenutno boravim, kad se dogodio najgori potres - kaže paroh.

Zabrinut za sve, za svoj narod, ali i za hramove

-Ne znam šta je sa crkvama, ne znam, jer ne mogu nigde da se maknem odavde, non-stop tlo podrhtava, bukvalno se oseti na svakih pola minuta. U okolini grada su sela u kojima živi srpsko stanovništvo. Nemam informacije o njima, vrlo je teško dobiti bilo koga, veze su u prekidu, a internet malo radi, malo ne radi. Sada je, posle ovog udara, sve nekako stalo, ne znamo šta nas čeka, seizmolozi misle da nije dobro - kaže otac Saša.

 

Vidno je uzbuđen, jer ne zna šta je s njegovim parohijanima, a oko njega su, kako kaže, stravični prizori.

- Vidim da ima veoma mnogo srušenih objekata, nažalost, ima i poginulih, odmah tu uz naš parohijski dom je dete poginulo, kuća se srušila na njega. Ne znam šta bih rekao, neka nam je Bog u pomoći -  rekao je on.

 
Protojerej Saša Umićević kaže da je Petrinja danas pretežno hrvatski grad, ali da da ima i dosta Srba u oko 250 pravoslavnih domova.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading