Dr Ana Gligić za Srpski telegraf: ZA 30 DANA SRBIJA MOŽE DA POČNE PROIZVODNJU SPUTNJIKA-V!

Autor:

Vesti

18.12.2020

04:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tvrdi da bi se količina merila milionima, bilo bi dovoljno za nas i za izvoz.

RepublikaFoto: youtube.com/aljazeerabalkans/printscreen
Ana Gligić

Ako Srbija prihvati da u saradnji s Rusima ovde pravi njihovu vakcinu protiv koronavirusa sputnjik-V, već za 30 dana ili neki dan više mogla bi da pokrene serijsku proizvodnju.

Ovo za Srpski telegraf poručuje dr Ana Gligić, naš čuveni virusolog svetskog glasa, žena koja je pobedila variolu veru u našoj zemlji. Kako kaže, Srbija ima sve potrebne kapacitete i, što je najvažnije, stručnjake za masovnu izradu vakcina na Institutu za virusologiju, serume i vakcine "Torlak".

- Pre svega, potrebno je da država definiše da li to želi i shodno tome da usvoji strategiju. Potom se bira troje virusologa koji se na mesec dana šalju na edukaciju u Rusiju, a zatim se uz podršku troje ruskih stručnjaka koji bi došli u našu zemlju i, naravno, potreban materijal započinje s proizvodnjom - objasnila je dr Gligić.

PET KORAKA DO POČETKA PROIZVODNJE

1. Država usvaja strategiju za proizvodnju vakcine

2. Bira se najmanje tri srpska stručnjaka koji odlaze na edukaciju u Rusiju

3. Država kupuje potreban materijal za proizvodnju vakcine

4. Ruski stručnjaci dolaze u našu zemlju

5. Nakon testiranja i provera započinje se s proizvodnjom

Količina vakcine koju bi Srbija mogla da proizvodi meri se u milionima komada i zavisi od sirovina i potreba.

- Za tačne kapacitete "Torlaka" morate da pitate direktorku ovog instituta, ali iz ranijeg iskustva znam da bismo mogli ne samo da izrađujemo vakcinu za potrebe naših građana već i za izvoz. Nijedna država, pa ni naša, ne započinje proizvodnju vakcina samo za sopstvene potrebe jer je to neisplativo, već da bi izvozila i zaradila - dodaje naša sagovornica i podseća da smo nekada "Torlakovu" polio vakcinu izvozili u 30 zemalja sveta.

Dr Gligić nam je govorila i o kineskim vakcinama.

- Ljudi su nepoverljivi prema kineskim vakcinama, ali ja sam bila u njihovom istraživačkom centru i mogu vam reći da su među najboljima na svetu - rekla je dr Gligić.

Na pitanje o problemima s transportom i čuvanjem "Fajzerove" vakcine, koja mora da bude na minus 70 stepeni, ona je naglasila da tu postoji i druga važna činjenica:

- Osnovno pravilo kod ovakvih vakcina jeste da se pacijentu mora ubrizgati najkasnije pola sata nakon otvaranja bočice, u protivnom, vakcina gubi svojstva. To ne znači da ova vakcina nije sigurna, prosto je tako dizajnirana - pojasnila je dr Gligić.

Ona je naglasila da su Rusi na pragu još jednog revolucionarnog otkrića.

- Iako su već patentirali nekoliko vakcina protiv KOVID-19, Rusi nastavljaju s istraživanjem. Kako sam pročitala u stručnoj literaturi, oni su na dobrom putu da naprave vakcinu ural, koja bi štitila ljude protiv svih koronavirusa, što bi bilo revolucionarno otkriće - zaključila je dr Gligić.

Ja bih primila rusku vakcinu!

Na pitanje koju od tri ponuđene vakcine, kinesku, rusku ili "Fajzerovu", bi primila dr Gligić nije imala dilemu:

- Ako budem mogla da biram, kako je obećala premijerka, ja ću primiti rusku sputnik-V. Razlog je studija koju sam pročitala u najeminentnijem stručnom evropskom naučnom časopisu iza koje stoji 32 ruska naučnika, koji su stvorili ovu vakcinu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading