KRALJ JURI ZLATO PO AMERICI: Karađorđević traži 800 miliona evra!

Autor:

Vesti

11.12.2020

05:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uz pomoć lobista koje je dosad platio 260.000 evra pokušava da imovinu bivše kraljevine prigrabi za sebe.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ

Aleksandar Karađorđević već dve godina kopa i nogama i rukama da bi ubedio Amerikance da zlato Kraljevine Jugoslavije vrate njemu, a ne Srbiji.

Prema dokumentima do kojih je došao Nedeljnik, ogromne količine zlata na početku Drugog svetskog rata sklonjene su u američku banku Federalnih rezervi.

Amerikanci su Srbiji vratili dve trećine blaga, vrednog čak 2,7 milijardi dolara. Ono što je ostalo, a čega bi da se dokopaju Aleksandar Karađorđević i njegova porodice jeste deo koji iznosi 970 miliona dolara što je više od 800 miliona evra.

Ruzveltova zaplena

Dok se o blagu koje se nalazi u banci Federalnih rezervi u Njujorku govori kao o delu imovine koja je data na čuvanje SAD, zapravo je istina drugačija. Na osnovu odluke Frenklina Ruzvelta, zlato je zaplenjeno, a, pored zlata, takođe i novac, zlatni novac i hartije od vrednosti.

SRBIJA SKRAJNUTA

Prema navodima iz Nedeljnika, imovina kraljevske porodice je bila pomešana sa drugim javnim sredstvima poput imovine jugoslovenske vlade, stoga su drugi delovi imovine kraljevske porodice verovatno pogrešno korišćeni u drugim isplatama. Nagodbom je vraćeno dve trećine zaplenjenog zlata u Jugoslaviju, ali objava toga nije bila javna, a zlato je, po svemu sudeći, brzo prodato. Ostatak bogatstva koje juri Karađorđević još se nalazi u američkim sefovima.

Iz potrage za ogromnim blagom Srbija je isključena, dok je, s druge strane, Karađorđević angažovao lobiste.

Zanimljivo je da troškove lobiranja prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića i kraljevske porodice iz Srbije snosi multimilioner Džon Džej Kafaro iz Ohaja, a u dokumentima se eksplicitno navodi da je lobiranje u korist Aleksandra Karađorđevića, da je započelo krajem 2018. i da ugovor traje i dalje, kao i to da je do sada u ovu svrhu utrošeno 260.000 dolara.

Albanski lobista lovac na blago

Osoba kojoj se plaća lobiranje i koja na sve načine pokušava da izdejstvuje odmrzavanje imovine je Alfonso Damat, jedan od prvih albanskih lobista koji se zalagao za kosovsku nezavisnost. Damat je predlagao i da se Slobodan Milošević optuži za ratne zločine na Kosovu, dok je, s druge strane, insistirao da SAD istupe kako bi sprečile etničko čišćenje na tom prostoru. Osnovao je kompaniju "Park stratedžiz LLC", a lobiranjem se bavi od 1999.

KRALJEVSKA TUŽBA

Advokat Toma Fila smatra da se mora razjasniti kome pripada ta imovina, koja se nalazi u SAD.

- Sve to se mora rešiti, Vlada mora doneti neku odluku o tome jer se u restituciji nije pojavila konkretno ta imovina. Oni će nas tužiti na kraju Međunarodnom sudu i zbog toga treba da im se vrati ta imovina i sva ostala imovina koja je u drugim republikama. Slovenci, na primer, pozvali su se na komunizam i po tom zakonu, koji je rada donet, imovina je oduzeta i oni to i dalje poštuju, kad im odgovara, uzimaju, kad ne odgovara, ne potpisuju. Sve to mora da se reši i utvrdi šta je čije - zaključuje Fila.

Ističe da se mora precizno odrediti kome šta pripada:

U Titovom sefu je pronađeno zlato, tačnije zlatne poluge sa oznakom iz vremena Karađorđevića. Mi moramo da otkrijemo šta je državni interes pre ili posle, šta je pod zaštitom, jer je Đinđić vratio palatu, ali nije vratio vlasništvo, pa je ostalo da jedan deo plaća država, a drugi deo da plaćaju oni. Klub poslanika je takođe ostao nerazjašnjen.

Činjenice:

* zlato izneto na početku Drugog svetskog rata

* jedan deo vraćen u Jugoslaviju, drugi ostao u SAD

* izneto 41.667 kg zlata, koje je u SAD pohranjeno 24. marta 1941.

* sadašnja vrednost zlata je 2,7 milijardi američkih dolara

* lobiranje za kraljevsku porodicu finansira Džon Džej Kafaro

* do sada uloženo 260.000 dolara u lobiranje

* lobiranje počelo krajem 2018.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading