BRNABIĆ: Sledeće godine počinje masovna vakcinacija u SRBIJI!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

10.12.2020

13:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da li je zemlja bogata ili siromašna odlučivaće u nabavci vakcine protiv korona virusa, rekla je danas predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Ana Brnabić

- Devedesetšest odsto vakcina već su kupile bogate zapadne zemlje - rekla je Brnabić na konferenciji "Uticaj pandemije korona virusa - kovid -19 na stanje ljudskih prava u Srbiji".

Ona je potom dodala da joj je jedan proizvođač vakcina protiv korona virusa rekao da Srbija cepivo može da dobije tek krajem sledeće godine. Radi se o dozama potrebnim za za masovnu imunizaciju.

- Juče sam imala sastanak sa jednom kompanijom koja proizvodi vakcine i oni su mi rekli da vakcinu možemo da dobijemo u četvrtom kvartalu 2021. godine, jer su za sada već prodali sve zalihe. To je Srbija, a zamislite neke siromašnije države. Najsiromašnija država u svetu je Mozambik, oni vakcinu mogu da dobije tek u 2022. godine - rekla je Ana Brnabić.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Srbija već potpisala ugovor sa kompanijom "Fajzer" te da će mali broj doza, za prioritetne kategorije stanovništva, biti dostupan u zemlji već krajem godine, a ova kompanija je već dostavila dokumentaciju našoj zemlji.

Vučić i članovi Kriznog štaba su istakli da će u Srbiji vakcinacija početi već u prvom kvartalu naredne godine, ali za najizloženije grupe poput medicinskih radnika i vojske.

Najavljeno je i da će vakcina u Srbiju stizati sukcesivno, a da će se vakcinacija vršiti parcijalno među stanovništvom.

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading