"DOBIĆE BAR 15 GODINA": Čelnik Međunarodne advokatske komore tvrdi da lider OVK ostaje u pritvoru sve dok traje suđenje!

Autor: B. K. - K. I.

Vesti

08.12.2020

04:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hašim Tači će ostati u pritvoru bar do početka suđenja u Hagu. Međunarodne sudije ne razmišljaju o njegovom puštanju na slobodu dok traje postupak, pre svega, zbog zaštite svedoka.

RepublikaFoto: youtube.com
Hašim Tači u sudnici

Ove informacije, koje Srpski telegraf saznaje među našim advokatima koji su prijavljeni za zastupanje u haškom mehanizmu (telo koje je nasledilo Haški tribunal), pa samim tim i dobro upućeni u sve što se tamo zbiva, potvrđuje Mark Elis.

Izvršni direktor Međunarodne advokatske komore (IBA) sa sedištem u Londonu i stručnjak za međunarodno krivično pravo isključio je mogućnost da bi Tači mogao da pobegne iz pritvora u Hagu, ali i ocenio da je njegovo uslovno puštanje na slobodu malo verovatno zbog zastrašivanja svedoka u prošlosti.

- Apsolutno nema šanse da pobegne niti će Tači to želeti. On je javno govorio da želi da se brani od optužbi. Što se tiče uslovnog puštanja, to nije bila praksa suda, a s obzirom na zabrinutost zbog zastrašivanja svedoka u prošlosti i potrebu da se oni zaštite, čini se da Tači neće biti pušten dok traje suđenje - rekao je Elis u intervjuu za albanski Bota sot.

Britanski pravnik je poručio da će možda biti i novih optužnica i dodao da dokazi o ratnim zločinima nekadašnjih lidera terorističke OVK deluju uverljivo, ali da smo trenutno ušli u pravni postupak koji zahteva da se optuženi oslobode ukoliko se ne dokaže ta krivica.

Komentarišući izjavu glavnog tužioca Specijalnog suda Džeka Smita da bi Tači mogao da bude osuđen na doživotni zatvor, Elis kaže da je malo verovatno da će se to dogoditi jer su doživotne kazne za međunarodne sudove neuobičajene i da su prosečne kazne oko 11 godina.

- Važno je zapamtiti da Specijalni sud deluje u okviru kosovskog pravnog sistema, koji na osnovu krivičnog zakona određuje dužinu kazni. Prema krivičnom zakoniku Kosova, kazna za ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i genocid varira od 15 godina do doživotne robije - precizirao je Elis.

Upitan koliko bi proces protiv Tačija i ostalih mogao da traje, kaže da sve zavisi od složenosti postupka.

Fila: Elis je baš sve tačno rekao

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Toma Fila

Advokat Toma Fila, koji ima veliko iskustvo u haškim postupcima, kaže da stoji iza svega što je Elis rekao.

- Dokaza ima milion, a bilo ih je još više pre 20 godina da su tad hteli da se upuste u to. Znam da sam branio Šainovića i ostale u Hagu i da smo bili onemogućeni da istovremeno odgovaraju oni razbojnici i bitange koji su ubijali Srbe, Rome i Albance, čak i najviše Albance. A ako bi bili pušteni iz pritvora, to znači da su onda ovaj sud relativizovali i onda suđenje neće početi još dve godine. Moraju ostati u pritvoru da bi suđenje išlo brzo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading