Vlada Srbije usvojila predlog promene Ustava

Autor: Tanjug.rs, republika.rs

Vesti

03.12.2020

17:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vlada Srbije usvojila je danas predlog za promenu Ustava u delu koji se odnosi na sudove i javna tužilaštva i druge posledične delove najvišeg opšteg pravnog akta.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Vlada Srbije

Kako se navodi u saopšenju sa današnje sednice Vlade, ovom inicijativom Vlada i Ministarstvo pravde potvrdili su čvrstu opredeljenost u sprovođenju reformskih procesa i ispunjavanju aktivnosti iz revidiranog Akcionog plana za Poglavlje 23 u pregovorima o pristupanju Evropskoj unuji.

Predlog se odnosi na promene odredbe člana 4. Ustava i odredbe koje se odnose na sudove i javna tužilaštva (članovi 142 - 165). Shodno tome, menjaju se i odredbe člana 99. - Nadležnost Narodne skupštine, člana 105. - Način odlučivanja u Narodnoj skupštini i člana, i 172. - Izbor i imenovanje sudija Ustavnog suda.


"Promena Ustava u delu pravosuđa neophodan je korak u daljem osnaživanju vladavine prava i daljem usklađivanju sa evropskim pravnim tekovinama i standardima", kaže se u saopštenju.

Vlada Srbije usvojila je Akcioni plan za sprovođenje strategije razvoja sistema javnog informisanja za period 2020 - 2025. godine, u periodu 2020 - 2022. godine.

Strategijom je predviđeno donošenje dva akciona plana radi ostvarivanja predviđenih aktivnosti - za prvi akcioni plan predviđeno je da se donese za period od 2020. do 2022. godine, a za drugi za period od 2023. do 2025. godine. Nakon isteka perioda važenja prvog trogodišnjeg akcionog plana biće izrađen izveštaj o rezultatima njegovog sprovođenja i realizaciji aktivnosti predviđenih planom.

Primenom Akcionog plana, implementacijom Medijske strategije, kao i izradom seta novih medijskih zakona rukovodiće Ministarstvo kulture i informisanja. Cilj strategije je unapređenje sistema javnog informisanja koji garantuje slobodu izražavanja, slobodu medija, bezbednost novinara, medijski pluralizam, razvijeno medijsko tržište i osnaženu medijsku profesiju.

Vlada je usvojila i Zaključak o uspostavljanju privremenog projekta - Kartica pogodnosti "Za naše heroje“ za zaposlene, radno angažovane i volontere u kovid-19 sistemu, kojima su omogućene odgovarajuće olakšice prilikom plaćanja roba i usluga zbog otežanih uslova života i rada tokom pandemije.

Program podrške „Za naše heroje“ realizuje se u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, uz podršku Programa UN za razvoj (UNDP).

"Vlada Srbije poziva sve zainteresovane da se kao partneri uključe u program ''Za naše herojei, svako u okviru svojih mogućnosti, kako bismo zdravstvenim radnicima i svima koji su angažovani u COVID-19 sistemu iskazali poštovanje i zahvalnost za njihovu svakodnevnu posvećenost očuvanju zdravlja i života građana", kaže se u saopštenju Vlade.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading