U SRBIJU KONAČNO STIŽE VAKCINA PROTIV KORONE: Evo i odakle, a primiće je prvo lekari i vojska u drugoj polovini decembra

Autor: Tanjug,Republika

Vesti

02.12.2020

12:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dr Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministasrtvu zdravlja kaže za Kurir da će do kraja nedelje stići 20 doza ruske vakcine Sputnjik V kako bi naša Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) izvršila proveru ispravnosti i bezbednosti vakcine. Ukoliko vakcina bude bezbedna, kako kaže, vakcinacija prioritenih grupa bi mogla da počne već u drugoj polovini decembra.

RepublikaFoto: pixabay.com

- S obzirom na to da nam je svaki minut i sat važan i da nam je vakcina jedini spas, ALIMS će pokušati da u što kraćem roku da pozitivno ili negativno mišljenje o vakcini. Ako ono bude pozitivno, očekujemo da bi se vakcinaciji prioritetnih grupa, zdravstvenih radnika, vojske i policije moglo pristupiti u drugoj polovini decembra - kaže Đerlek i dodaje:

- Krenuće se sigurno od zdravstvenih radnika, s obzirom na to da nam je već 10 odsto njih zaraženo. Moramo, pre svega, zaštiti ljude koji leče kovid pacijente, da nam se zdravstveni radnici ne razboljevaju. Nadamo se da ćemo negde u martu mesecu krenuti sa vakcinacijom stanovništva - objašnjava Đerlek.

Velika Britanija je prva zemlja u svetu koja je odobrila vakcinu protiv koronavirusa kompanija "Fajzer" (Pfizer) i Biontek (BioNTech), a Đerlek kaže da je Srbija potpisala i predugovor i za tu vakcinu.

 
- Mi smo potpisali predugovor sa Fajzerom. I članica smo Kovaks sistema. Država je na vreme odradila ono što treba i predvidela šta će se desiti u narednom periodu, tako da očekujemo da ćemo i tu vakcinu dobiti. Ipak, EU će konačnu odluku o upotrebi "Fajzerove" vakcine dati 29. decembra - kaže Đerlek i dodaje da je teško reći koja će vakcina sledeća stići na proveru u ALIMS, ali da će se država truditi da nabavi što više vakcina.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading