(VIDEO) Predsednik Vučić na prikazu tenkova u Nišu: Vojnicima veće plate i stanovi!

Autor:

Vesti

28.11.2020

10:07 >> 10:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje prikazu tenkova T-72MS u Kasarni "Mija Stanimirović" u Nišu.

Foto: instagram.com/buducnostsrbijeav
Vučić u Nišu

Prikazu prisustvuju i ministar odbrane Nebojša Stefanović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović i ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko.

Nakon toga usledila su pitanja novinara, a šta je predsednik odgovarao možete pročitati OVDE.

 

11.35 Predsednik Vučić se obratio.

- Zahvalan sam Ruskoj federaciji i predsedniku Putinu. Danas ste mogli da vidite 11 tenkova T-72MS, a naši tenkisti su zadovoljni. Sve im je neuporedivo lakše, a to će doprineti većoj borbenoj gotovosti. Očekujemo još tenkova i da dodatno osnažimo našu ideju o vojnoj neutralnosti - kaže Vučić.

RepublikaFoto: printscreen/Tanjug

On je najavio i vanredno povećanje plata kako bi se osnažila motivacija za ostankom u vojsci.

- Osim onih 5 posto za vojnike ćemo gledati da obezbedimo veća primanja u 2021. godini i rešavanje stambenog pitanja, nadam se da ćemo uspeti imajući u vidu tešku situaciju zbog kovid-19 - najavio je on.

RepublikaFoto: printscreen/Tanjug
Vučiču uručena maketa tenka

11.20 Predsedniku Vučiću je uručen poklon u vidu malog zlatnog tenka uz reči:

- Gospodine predsedniče, hvala na modernizovanim tenkovima T-72MS i na formiranju tenkovskog bataljona T-72R.

RepublikaFoto: printscreen/Tanjug
Vučić i Stefanović u Nišu

11.00 Kao što je i najavljeno, prikaz je počeo od 11 časova.

U pitanju su ruski tenkovi T-72, u modernizovanoj varijanti, koji se smatraju jednim od najboljih tenkova ikada napravljenih. Ovi tenkovi, koji su udarna snaga kopnene vojske, raspolažu aktivnim oklopom, kao i ubojitim naoružanjem čiji je osnov top kalibra 122 milimetra.

Ruska Federacija donirala je Srbiji 30 tenkova T-72MS, a vrednost donacije je oko 30 miliona evra. Tenkove T-72 Srbija je dobila kao donaciju u okviru vojno-tehnickog sporazuma koji je postignut izmedu predsednika Srbije i Rusije Aleksandra Vučiča i Vladimira Putina. U okviru vojno-tehnickog sporazuma, Srbija je od Rusije, pored ovih tenkova, dobila i druga oklopna vozila, 30 oklopnjaka BRDM-2. Vojska Srbije tako prvi put ima tenk sa aktivno-reaktivnim oklopom. To su tenkovi sa mogućnošću lansiranja raketa iz cevi topa kalibra 125 milimetara.

 

 


Takođe, tenk ima i spregnuti mitraljez 7,62 milimetra, koji se nalazi uz cev topa i prati okretanje kupole, kao i mitraljez kalibra 12,7 milimetara na vrhu, koji se okreće nezavisno od kupole. Tenkovi T-72 koje je Srbija dobila i srpski tenk M-84 imaju zajedničku bazu sovjetskog T-72, ali i niz zajedničkih novih komponenata i agregata ruske proizvodnje.

Podsećanja radi, u okviru vojno-tehnicke saradnje Srbija je iz Rusije nabavila i avione Mig-29, helikoptere Mi-17 i Mi-35 i PVO sisteme "Pancir".

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (27)

Loading
Andrijana

28.11.2020 10:10

Danas imamo priliku da vidimo koliko nam je Vojska jaka i opremljena.

Boris

28.11.2020 10:12

Moderna i jaka vojska je ono što je Srbiji potrebno.

Dejo

28.11.2020 10:16

Zaista mi je puno srce kada vidim koliko je naša vojska opremljena i spremna da izvrši svaki zadatak koji im se stavi na raspolaganje. Bravo za našu vojsku i za našu državu.

Milan

28.11.2020 10:18

Srbija ne zeli nikog da napada, Srbija zeli mir ali moramo biti sprembi za sve izazove.