OBRATITE PAŽNJU, VEOMA JE BITNO! Od Nove godine novi uslovi za odlazak u penziju

Autor: Blic, Republika

Vesti

25.11.2020

11:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Žene će od 1. januara 2021. raditi dva meseca duže ako žele da idu u punu starosnu penziju i to će moći sa 63 godine i dva meseca.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Za muškarce, promene nema – 65 godina života i najmanje 15 godina radnog staža.

Direktor sektora PIO fonda za ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja Vladimir Stankovićem rekao je, gostujući u Jutarnjem programu RTS, da u prevremenu penziju i muškarci i žene naredne godine odlaze pod novim uslovima: žene sa 58 godina i četiri meseci života i 39 godina i četiri meseca staža, a muškarci moraju imati najmanje 59 godina i 40 godina staža.

Do kraja godine, pravo na starosnu penziju mogu ostvariti muškarci ako imaju navršenih 65 godina života i najmanje 15 godina radnog staža. Kada su u pitanju žene, one mogu da ostvare pravo na starosnu penziju ako imaju navršenih 63 godine i najmanje 15 godina staža.

Bez obzira na godine života i muškarci i žene mogu da se penzionišu sa 45 godina radnog staža 

- Kod prevremene penzije stvari su drugačije. Što se tiče muškaraca, to je 40 godina staža i 58 godina i četiri meseca života, a za žene je potrebno 39 godina staža i 57 godina i četiri meseca života - objašnjava Stanković.

 
Preporuka je da pre nego što se ode u penziju, bar prema Stankovićevim rečima,  bar dve godine ranije se proveri šta je evidentirano i da se na vreme krene sa prikupljanjem podataka koji su neophodni za rešenje o penziji.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading