HRVATSKA I PRIŠTINA OZVANIČILE STRATEŠKO PARTNERSTVO: Prljavi pakt protiv Srbije

Autor: Sofija AĆIMOVIĆ

Vesti

25.11.2020

04:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Albanci i Hrvati sklopili pakt, čiji je, očigledno, jedini i isključivi cilj da oslabe (a voleli bi i unište) Srbiju.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Andrej Plenković

Nisu to zvaničnici iz Prištine i Zagreba mnogo ni krili nakon prekjučerašnjeg sastanka u glavnom gradu Hrvatske. Tamo su, s osmesima od uva do uva, razgovarali ministarke spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija Meljize Haradinaj Stubla, hrvatski premijer Andrej Plenković i šef diplomatije Goran Grlić Radman.

Tema sastanka, kaže zvanična agenda, bilo je strateško partnerstvo Prištine i Hrvatske i dijalog Beograda i Prištine. Na sastanku je dogovoreno "da se što pre finalizuje sporazum o strateškom partnerstvu da bi se ojačala bilateralna saradnja u spoljnoj politici, bezbednosti, ekonomiji, vojnoj i regionalnoj saradnji". Meljiza Haradinaj Stubla tražila je od premijera Hrvatske i da ubrza proces priznanja nezavisnosti takozvane države Kosovo kod pet država Evropske unije koje je ne priznaju. Tim pričama o evropskom putu pokušano je, doduše neuspešno, da se sakrije zveckanje oružjem (priča o nekakvoj vojnoj saradnji).

RepublikaFoto: RTS/printscreen
Avdulah Hoti

JEDNOSTRANI POTEZI

Jelena Vukoičić, politikolog, kaže da je ova vlada uradila sve da normalizuje odnose sa Hrvatskom, međutim, konstatuje da je to jednostrano.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Kolinda Grabar Kitarović

Kolinda: Braća po oružju

Bivša hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je prilikom posete Albaniji 2018. godine da od Hrvatske imaju punu podršku na putu ka EU i da su Hrvati i Albanci braća po oružju.

- Bili smo doslovce braća po oružju pre nego što smo 2009. ušli zajedno u NATO. Mnogi su Albanci žrtvovali živote za Hrvatsku i, verujte mi, Hrvatska to neće zaboraviti - izjavila je tada Kolinda, aludirajući očito na to da su Hrvati i kosovski Albanci ubijali Srbe.

- Hrvatska vlast i hrvatska javnost gledaju Srbiju kroz jednu iracionalnu mržnju koja ne može da se objasni argumentima - ističe Vukoičićeva.

Naša sagovornica naglašava da Hrvatska koristi svaki trenutak da pokaže mržnju prema Srbiji i našteti našim interesima i da kroz tu prizmu treba posmatrati ovo njihovo koketiranje s kosovskim Albancima.

- Oni sve regionalne političke probleme i sva otvorena pitanja koriste isključivo da bi naštetili Srbiji iako nemaju nikakve koristi od kosovskih Albanaca, njihov jedini cilj je da potpuno unište Srbiju - navodi naša sagovornica.

Jelena Vukoičić: Gledaju Srbiju kroz jednu iracionalnu mržnju

Savo Štrbac, predsednik Informaciono-dokumentacionog centra Veritas, napominje da saradnja između Prištine i Hrvatske traje čak i pre sukoba devedesetih godina.

- Kosovski Albanci u svemu što su radili imali su podršku Hrvatske, ne samo verbalnu već i materijalnu, i razne instruktore koji su ih obučavali kako da ratuju protiv srpskih snaga - navodi Štrbac.

"MASLENICA" I "OLUJA"

Naš sagovornik ističe da su mnogi Albanci bili u Hrvatskoj vojsci u ratu protiv Srbije i da u Hrvatskoj postoji udruženje koje okuplja Albance koji su učestvovali u takozvanom domovinskom ratu.

- Mnogi oficiri JNA, Albanci, odmah su nakon izbijanja rata prešli na Hrvatsku stranu. Najpoznatiji je Agim Čeku, koji je učestvovao u akcijama "Maslenica" i "Oluja", a kasnije prelazi da ratuje na Kosovu i Metohiji. U Prištini je čak postao i predsednik vlade - navodi predsednik Veritasa.

Štrbac: Cilj im je da svedu Srbiju na Beogradski pašaluk

Naš sagovornik kaže da je njihov strateški cilj da se Srbiji našteti i Kosovo postane nezavisna država u punom kapacitetu.

- Oni jesu braća po oružju, njihov zajednički cilj je da Kosovo dobije međunarodno priznanje i da se Srbija svede na Beogradski pašaluk - zaključuje Štrbac

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading