HOĆE LI SRBI U NATO?! Objavljeno novo istraživanje, REZULTATI ĆE VAS ŠOKIRATI!

Autor: sputniknews.com, Republika

Vesti

17.11.2020

08:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kada bi u Srbiji ove nedelje bio održan referendum, samo pet odsto građana Srbije bi glasalo za ulazak u NATO, 80 odsto bi bilo protiv, dok 15 odsto uopšte ne bi glasalo, rezultat je istraživanja koje je sprovedeno u okviru projekta Beogradska NATO nedelja Centra za evroatlantske studije (CEAS)

RepublikaFoto: AP/V. GHIRDA
Foto: Ilustracija

Broj ljudi koji bi glasao protiv ulaska u NATO je 12 odsto veći nego 2018. godine, navodi se u istraživanju koje je predstavljeno na panelu „Ovo smo mi - Srbija 2020.“, prenosi Tanjug.

Istraživanje pokazuje da bi samo pet odsto ispitanika glasalo za ulazak Srbije u NATO, što je šest odsto manje u odnosu na pre dve godine, a 15 odsto uopšte ne bi glasalo.

Na pitanje kakvo je mišljenje o NATO kao međunarodnoj organizaciji, više od polovine ispitanika, odnosno 54 odsto je njih se izjasnilo - negativno, dok su 37 odsto ravnodušni. Samo šest odsto je odgovorilo da imaju pozitivno mišljenje o NATO.

Kada je reč o saradnji i partnerstvu koje sada postoji između Srbije i NATO takođe visoki procenat, čak 47 odsto ispitanika izražavaju ravnodušan stav, dok njih 33 odsto je tu saradnju ocenilo kao negativnu.

Samo 14 odsto smatra da je pozitivna saradnja i partnerstvo Srbije i NATO, dok njih šest odsto ne može da proceni.

 

Na pitanje kada bi ove nedelje bio održan referendum o razgraničenju Srbije i Kosova, uz korekciju administrativne linije, predložen od strane predsednika Srbije i vlade i podržan od SAD, uz protivljenje EU, 54 odsto ispitanika bi glasalo protiv, nešto više od jedne petine, odnosno 21 odsto bi glasalo za takvo rešenje dok 11 odsto uopšte ne bi izašlo na taj referendum.

Imajući u vidu da SAD značajno kontrolišu kosovske bezbednosne snage i njihovu transformaciju, 36 odsto ispitanika smatraju da jačanje odbrambene saradnje Srbije i SAD poboljšava poziciju Srba na KiM, nešto manje -35 odsto smatraju da ne utiče na njihovu poziciju, dok 19 odsto ocenjuju da pogoršava poziciju Srba na KiM.

S druge strane, 48 odsto ispitanika smatraju da jačanje odbrambene saradnje Srbije i Rusije poboljšava poziciju Srba na KiM, njih 34 odsto smatra da ne utiče, dok samo devet odsto odgovara da pogoršava poziciju Srba koji žive na KiM.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
zoran

19.11.2020 17:42

Нека нато реши српско национално питање које су замрсили а ми га решили почетком прошлог века. и можемо да разговарамо...