Vesić: Intermodalni terminal značajan za razvoj Beograda

Autor: republika

Vesti

13.11.2020

16:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Intermodalni terminal u Batajnici, za čiju je izgradnju danas položen kamen temeljac, jedan je od najznačajnijih projekata za razvoj Beograda, ocenio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić i istakao da taj projekat, pre svega, znači radna mesta za više od 1.000 ljudi.

Foto: Grad Beograd

Vesić je rekao da je Grad Beograd veoma zahvalan predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i vladi što su upravo taj projekat predložili Evropskoj uniji da se finansira jer je, kako je istakao, intermodalni terminal jedan od najznačajnijih projekata za razvoj Beograda.

"Kao što je predsednik Vučić rekao, u Nemačkoj postoji oko stotinu ovakvih terminala i upravo su oni pokretač nemačke privrede. Ovo će biti prvi put da u jugoistočnoj Evropi dobijemo ovakav terminal i to je nešto zbog čega sam zaista ponosan", rekao je Vesić za Tanjug.

RepublikaFoto: Grad Beograd

Naveo je da Evropska unija u ovaj projekat ulaže 13,7 miliona evra, a Vlada Srbije 1,7 miliona evra, dok je Grad Beograd, precizirao je, do sada za eksproprijaciju zemljišta uložio oko 450 miliona dinara, što je malo manje od četiri miliona evra.

 

"U naredne tri godine ćemo još uraditi eksproprijaciju 60 hektara okolo za šta ćemo izdvojiti dodatnih 20 miliona evra što znači da će Grad Beograd izdvojiti oko 24 miliona evra u čitav ovaj terminal", rekao je Vesić.

RepublikaFoto: Grad Beograd

Naveo je da će intermodalni terminal u Batajnici značiti radna mesta za više od 1.000 ljudi i da neće biti kamiona u centru grada, jer će više robe dolaziti tu.

"Beograd će postati mesto gde dolazi puno robe što je važno za razvoj naše privrede. Kada pogledate i ono što predsednik Vučić radi sa mini Šengenom, to znači da će se ovde cariniti roba koja će onda potpuno bez ikakave carine ići u Severnu Makedoniju i Albaniju i zato je ovaj terminal važan. Iako nekome možda ne izgleda da je to velika investicija kao metro, verujte mi da nije ništa mnogo manje značajna", zaključio je Vesić.

RepublikaFoto: Grad Beograd

U Batajnici je danas položen kamen temeljac za izgradnju Intermodalnog terminala koji će, kako je rekao predsednik Vučić, biti neka vrsta šireg logističkog centra gde će se vršiti pretovar robe iz kamiona u vozove - neka vrsta "suve luke", kao preduslov za dalji ekonomski napredak.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading