UST: Poziv predsednika je beskompromisna podrska borbi protiv kriminala

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

24.10.2020

11:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Udruženje sudija i tužilaca (UST) u potpunosti podržava poziv predsednika Republike Aleksandra Vučića da se država u punom kapacitetu obračuna sa svim oblicima kriminala, naročito organizovanim i onim u državnim strukturama.

Foto: Public


Predsednik UST-a Nenad Stefanović za Tanjug kaže da to strukovno udruženje ovaj poziv predsednika tumači kao beskompromisnu podršku državnim organima da u punom kapacitetu sprovedu svoja zakonska ovlašćenja, u cilju zaštite pravnog poretka i povećanja bezbednosti građana.

On smatra da je u proteklih sedam godina država obezbedila ljudske i materijalne resurse neophodne za efikasno sprovođenje takozvane tužilačke istrage, ali napominje da je zakon koji uređuje ovu oblast "relikt neuspele reforme pravosuđa iz 2009. godine, te da su neophodne njegove izmene kako bi tužilac faktički dobio rukovideću i nadređenu ulogu u odnosu na policiju".

“Jačanje kapaciteta državnih organa je proces koji se odvijao planski, država je od 2013. uložila znacajna sredstva. Zato se danas država mobiliše kako bi se efikasno obračunala sa svim oblicima kriminala”, rekao je Stefanović, koji je zamenik Višeg javnog tužioca u Beogradu.

On smatra da je tužilačka organizacija spremna da iznese taj teret, ističući da je za to neophodan preduslov ozbiljan pristup Državnog veća tužilaca izboru svih šefova tuzilaštava naredne godine, kao i analiza rada novoformiranih antikoruptivnih odeljenja.

“Takođe, ovo je idealan trenutak da se redefiniese odnos tužilaštva i policije, koji bi omogućio nesmetanu koordinaciju rada. Očekujemo da tužilaštvo, policija i bezbednosne službe identifikuju porozne tačke unutar državnog aparata, odnosno pojedince, interesne grupe i organizacije koje finansiraju ili svojim delovanjem omogućavaju širenje i jačanje organizovanog kriminala”, naglasio je predsednik UST-a.

Podsetio je da je u pogledu ljudskih resursa, kako je naveo, u proteklih sedam godina izabrano ukupno 255 novih zamenika tužilaca, a tužilaštva su dobila nove ili renovirane zgrade, kancelarije, novu opremu...




 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Zara

24.10.2020 18:37

Drzava je ojacala da moze da se uhvati u kostac sa ovim problemom.

Zara

24.10.2020 18:38

Puna podrska predsedniku i premijerki u ovoj borbu.

Zara

24.10.2020 18:43

Udruzenim snagama u borbi protiv kriminala.