Vulin: Vojno zdravstvo je spremno za novi udar korone

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

17.10.2020

12:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vojno zdravstvo je spremno za novi udar korone, rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin prilikom današnjeg obilaska vojne kovid bolnice VMC Karaburma, u kojoj je trenutno 41 pacijent sa teškom kliničkom slikom.

RepublikaFoto: mod.gov.rs
Aleksandar Vulin

Vulin je rekao da su obavljene sve potrebne nabavke, da ima više nego dovoljno maski, skafandera i zaštitne opreme, da je kupljena nova medicinska oprema i da su opremljene sve vojne bolnice koje se bave kovid pacijentima, ali i one koje se bave nekovid pacijentima.

- Vojno zdravstvo je pokazalo koliko vredi u prvom i u drugom talasu borbe sa Kovid virusom. Ali to će pokazati i u trećem talasu ili kad god to bude bilo potrebno - kaže Vulin koji je vojnu kovid bolnicu VMC Karaburma obišao sa načelnikom Uprave za vojno zdravstvo general-majorom dr Uglješom Jovičićem.

Naglasio je da je urađeno sve što je u ljudskoj moći, u moći Ministarstva odbrane, Vojske Srbije i Uprave za vojno zdravstvo.

- Spremno čekamo sledeći talas, i još jednom, i ovim putem želim da upozorim sve naše građane da nam niko ne može pomoći ako ne pomognemo sami sebi - poručio je ministar.

Kako je saopštilo Ministartsvo, Vulin je napomenuo da nema tog vojnog ili civilnog zdravstva koje može da prihvati sve pacijente i izleči sve koji bi mogli da se zaraze ukoliko zaraza bude nekontrolisana, ukoliko ne budemo nosili maske i ukoliko ne budemo vodili računa.

- Poštujte ono što vam kažu vojni lekari, poštujte ono što vam kaže struka, vodite računa - naglasio je ministar odbrane i dodao da samo mi možemo da pobedimo epidemiju i da ne možemo biti spremni za nju ukoliko ne radimo te male, jednostavne stvari.

Vojno zdravstvo je, kaže Vulin, spremno da pomogne svojoj zemlji, svojoj Vojsci i svim građanima Srbije.

- Imamo sve što je potrebno, u više nego dovoljnim količinama, ali molim vas da vodite računa jedni o drugima. Samo mi možemo da pomognemo jedni drugima - zaključio je Vulin.

Komandant vojne bolnice Karaburma pukovnik dr Ivo Udovičić zahvalio je ministru Vulinu za sve što je u proteklom periodu učinio da ta bolnica funkcioniše odlično i da ima odlične rezultate.

Naveo je da je "zatišje" između dva talasa iskorišćeno za njeno renoviranje i da su uslovi za lečenje sada dvostruko bolji.

- Trenutno u Vojnoj bolnici Karaburma imamo 41 pacijenta, i to su sve teške pneumonije i životno su ugroženi. Među njima je i sedmoro na intenzivnoj nezi i mi se svakodnevno borimo za njihove živote - rekao je Udovičić.

Prema njegovim rečima, tokom septembra osoblje te bolnice je koristilo godišnje odmore, bolnica je renovirana i sada se sve sprema za novi talas koji je uveliko počeo.

- Očekujemo veliki priliv pacijenata, očekujemo teške pneumonije, jer su sada uslovi za transmisiju virusa daleko veći - naveo je pukovnik dr Udovičić, dodajući da se u prethodnom periodu, uz restriktivne mere, virus savladao, ali on nije otišao.

On je podsetio da u toj bolnici od osoblja niko nije bio zaražen, da su i sada svi zdravi, kao i da je bolnica dobila najviše ocene od kineske i ruske delegacije eksperata koje su boravili u našoj zemlji.

- Mi smo spremni za novi talas, kapacitet ove bolnice i nove bolnice je oko 135-140 kreveta, u zavisnosti od broja pacijenata koji su na intenzivnoj nezi. Nadamo se najboljem, ali smo spremni i za najgore - poručio je pukovnik dr Udovičić.

Kako je saopšteno, načelnik Uprave za vojno zdravstvo general-major dr Jovičić sa saradnicima, informisao je ministra Vulina o stanju u ustanovama vojnog zdravstva, kao i o preduzetim merama u vezi sa borbom protiv infekcije Kovid-19.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading