PLAŠIM SE INCIDENATA: Vučić se sastao sa Lajčakom i na jednoj stvari je INSISTIRAO

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

15.10.2020

17:22 >> 17:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je danas da je u razgovoru sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom dogovoren nastavak dijaloga i potvrđena posvećenost Srbije nastavku tog procesa i želji da se dođe do kompromisnog rešenja.

RepublikaFoto: TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC
Lajčak i Vučić

Vučić je rekao da je to bio dobar, racionalan i ozbiljan sastanak o budućnosti dijaloga Beograda i Prištine.

- Analizirali smo sve što je postignuto i važno je da smo dogovorili nastavak dijaloga i punu posvećenost Srbije nastavku tog procesa i želji da se dođe do kompromisnog rešenja u cilju stvaranja boljih odnosa Srba i Albanaca i normalizaciji odnosa, kroz odluke UN i EU, između Beograda i Prištine - rekao je Vučić.

Takođe, u razgovoru je izražena zajednička, zadovoljavajuća ocena o ekonomskim kretanjima, koja postoje i tek moraju da budu podstaknuta izneđu Beograda i Prištine.

- Slobodan protok roba, kapitala, usluga i ljudi, to je jedna od najavžnijih stvari u odnosima - rekao je Vučić.

Predsednik je naveo i da je evropska budućnost za Srbiju veoma važna, i nije sintagma i floskula, već je važna zbog više investicija i vrednosti za koje se borimo i zalažemo, te zbog toga što će pozicija Srbije u svetu biti snažnija, što smo bliže punopravnom članstvu u EU:

- Evropska budućnost za Srbiju je veoma važna, zbog više infesticija, snažnije pozicije zemlje, a taj put ka EU je povezan sa odnosima sa Prištinom. Insistirao sam na punoj implementaciji Briselskog sporazuma. To je uslov bez kog se ne može za uspešan nastavak dijaloga. Razumem koliko je Lajčaku teško da kontroliše situaciju, vrlo komplikovan posao, ali EU pokazuje da joj je stalo do ovog regiona. Bolje loši razgovori nego da ne razgovoramo, jer se onda plašim da može doći do incidenata između Srba i Albanaca. Želimo kompromis - izjavio je Vučić.

- Što se ziče ZSO, tu je sve potpisano i treba da se ostvari. Ostaje pitanje statusa te zajednice i pregovaraće se u Briselu - istakao je Lajčak.

Lajčak je to rekao odgovarajući na pitanje na šta se odnose predlozi za formiranje ZSO koje je tražio od Prištine, da li je dobio neki i gde leži odgovor na pitanje da li će biti nastavka dijaloga Beograda i Prištine.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (27)

Loading
Stefan

15.10.2020 17:19

Veliki izazov je pred nama, moramo da vratimo dijalog na sto i da tvrdoglavim Albancima dokazemo da smo za svaki kompromis ali ne i za ultimatum.

Tijana

15.10.2020 17:29

Veoma vazan sastanak za Srbiju,ocekujemo pozitivan ishod.

Filip

15.10.2020 17:33

Normalitacija odnosa Beograda i Prištine je ključ mira i stabilnosti u regionu. Mnogo nam znači podrška EU pitanju dijaloga sa KiM.

Tina

15.10.2020 17:36

Srbija veruje u dijalog sa Pristinom i zeli da razgovara. Lajcek je mogao jedino da utice na Pristinu kako bi ona ispostovala sporazumum.