PROVOKACIJA FESTIVALA MIRDITA, DOBAR DAN: Kosovo usred Beograda guraju u UNESKO

Autor:

Vesti

16.10.2020

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Već godinama Inicijativa mladih za ljudska prava, kojoj je navodni cilj približavanje Kosova i Srbije, usred Beograda na festivalu Mirdita, dobar dan, lobira za interese Prištine. Ove godine jedna od tema jeste i članstvo nepriznatog Kosova u Unesku, protiv čega se Srbija grčevito bori uz pomoć prijatelja u međunarodnoj zajednici!

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Milica Đurđević ispred kordona policije

Dug je niz provokacija koje su se dešavale na ovom festivalu. Performans koji aludira da je srpski vojnik silovao Albanke održan je 2017. godine, a prekinuli su ga članovi Srpskog sabora Zavetnici, koji smatraju da Mirdita ugrožava očuvanje srpske kulture na prostoru Kosova i Metohije.

 

LEGALIZOVANJE OTIMANJA

- Prisustvovala sam različitim protestima protiv festivala Mirdita i podsećam da je 2017. godine otvoren performansom u kom srpski vojnik siluje Albanku, dok predstavnici antisrpskih nevladinih organizacija egzaltirano aplaudiraju ovom činu. Ovakve manifestacije plasiraju sadržaje u kojima se srpska strana optužuje za rat i sukobe, a srpski narod u celosti imenuje kao genocidan - navodi jedan od osnivača Zavetnika Milica Đurđević za Srpski telegraf.

ZAŠTO ĆUTE NEZAVISNI INTELEKTUALCI

RepublikaFoto: Tanjug
Čedomir Jovanović je posetio festival Mirdita

Simić za Srpski telegraf s pravne strane objašnjava da ne postoji način na koji bi se zakonski moglo odgovoriti na ove jasne provokacije upućene domaćinima festivala.

- Nažalost, naše društvo još uvek nema adekvatno razvijen mehanizam koji bi omogućio da nezavisni intelektualci odgovore na ovu provokaciju jer su upravo ovakvi obaveštajni projekti podržani od velikog broja propagandnih medija koji za zadatak imaju upravo da neutrališu svaki adekvatan stvarni kulturni i naučni odgovor na ovakav projekat. Ono što raduje jeste da su nosioci ovog "projekta" poprilično kompromitovani i da je njihov uticaj u našem društvu toliko posrnuo da im ni propaganda ni materijalna sredstva ne mogu pomoći da ga rehabilituju - izjavio je Simić.

Da podsetimo, među ličnostima koje su posetile ovaj festival prethodnih godina našli su se Čedomir Jovanović i Veran Matić.

Ona objašnjava da su ciljevi ovakvih projekata da se kosovska kultura identifikuje kao albanska.

- Članstvo Kosova u Unesko bi legalizovalo otimanje srpskog kulturnog nasleđa na KiM i njegovu predaju u ruke onih koji su naše crkve pretvarali u zgarišta. Festival finansira ministarstvo takozvane države Kosovo i to je već samo po sebi dovoljan razlog da se manifestacije ovakvog karaktera zabrane u srpskoj prestonici. Mirdita festival je velikoalbanska propaganda u srcu Beograda, kojoj već godinama ukazujemo gostoprimstvo. Reč je o projektu uzurpacije i otimačine srpskog kulturnog i duhovnog blaga na Kosovu i Metohiji, na taj način što se kosovska kultura prikazuje kao autohtona i kao albanska, iako je poznato da u prošlosti Albanci na KiM nisu ostavili nikakav kulturni beleg, pa sada posežu za prisvajanjem srpskih crkava i manastira. Ako je Bogorodica Ljeviška njihova, zbog čega su je spalili - kaže Đurđevićeva.

Spaljuju crkve i manastire

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

O tome kako srpska kultura prolazi na KiM najbolje svedoče brojne spaljene i uništene crkve i manastiri u južnoj srpskoj pokrajini, dok Albanci organizuju proalbanski festival u srcu Srbije, što naš sagovornik smatra apsurdom.

- Ovako nešto ne bi bilo moguće niti u jednom kompaktnom društvu, niti u Engleskoj, Izraelu, Sarajevu, Podgorici, a posebno ne bi bilo moguće u Prištini, iako Prištinu ne možemo podvesti pod kriterijum kompaktnih društava - zaključuje Simić

TROVANJE JAVNOSTI

Advokat Ivan Simić za naš list kaže da to nije nikakav festival niti promocija kulture.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Ivan Simić

- Reč je o najklasičnijoj propagandi koja za cilj ima kontaminaciju javnosti Beograda i pokušaj da se unutar srpskog društva pridobiju pojedinci koji će, između ostalog, podržati i lobiranje za prijem Kosova u Unesko. Sve sprovode strane službe potpomognute obaveštajcima iz regiona, a svi učesnici u javnom životu koji pod pokroviteljstvom nekakve kulture i nauke u stvari prikriveno propagiraju određene političke ciljeve, nisu nikakvi javni delatnici ili naučno-kulturni radnici, već agenti od uticaja obaveštajnih službi - uveren je Simić.

Provokacije i incidenti

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ

* Zavetnici su 2017. godine protestni čin iskazali pevajući pesme o Kosovu i Metohiji i skandirajući "Kosovo je srce Srbije", kada im je zasmetao performans koji aludira da je srpski vojnik silovao Albanke, zbog čega su uspeli da na silu uđu u salu i pesmama, povicima i opremljeni slikama zločinaca OVK prekinu festival.

* Srpska policija sprečila je kvaziumetnike sa Kosova koji učestvuju na festivalu Mirdita da u Srbiju unesu radove s natpisom OVK. Umetnici su pušteni, ali su sporni materijal morali da ostave na granici. Tim povodom odmah se oglasio zamenik kosovskog premijera Enver Hodžaj, koji je ocenio da je sramno što policija Srbije ne dozvoljava da se unesu slike na kojima su zastave Kosova i Albanije?!

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading