VUČIĆ POSLE RAZGOVORA SA MMF: Srbija će biti najbolja u Evropi po stopi rasta!

Autor: Republika

Vesti

14.10.2020

13:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Bićemo jedina zemlja u Evropi koja će povećavati plate što je neverovatno u ovakvim uslovima svetske ekonomske krize... To znači da bi prosečna plata sa današnjih 510 ili 515 evra išla na 540 i više u martu", objasnio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Aleksandar Vučić

- Imam nekoliko važnih vesti za vas, a prva je da MMF poboljšava prognozu za Srbiju! Iako će zvanična procena biti za dva dana, ovlastili su me da ovo smem da kažem! To znači da će Srbija biti najbolja u Evropi po stopi privrednog rasta, dobiće zlatnu medalju! Čestitam građanima Srbije - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u uključenju uživo u dnevnik javnog servisa.

To znači, objasnio je Vučić, da ove zemlje koje imaju pad neće smeti da povećavaju penzije i plate u javnom sektoru, a Srbija će smeti jer smo disciplinovani, veoma pažljivo to razmatramo sa MMF, a oni su vrlo oprezni. 

S obzirom da u januaru ističe aranžman Srbije sa MMF, Vučić je dodao da ćemo napraviti novi jer je posredi pitanje sigurnosti i dobre pozicije na svetskom finansijskom tržištu.

- Oni su rekli da ne mogu da veruju da će neka zemlja moći da u ovoj situaciji podigne plate... Biće povećanja plata što je neverovatno sa ovakvim uslovima svetske ekonomske krize... To znači da bi prosečne plate sa današnjih 510 ili 515 evra na 540 i više u martu  - objasnio je Vučić.

MMF: Rast srpske privrede -1,5 odsto,najbolji u Evropi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će MMF uskoro zvanično objaviti da će rast privredne aktivnosti Srbije u ovoj "korona" godini biti svega minus 1,5 odsto, što će našu zemlju, kako ističe, staviti na prvo mesto po rastu u Evropi. Vučić je to preneo posle sastanka sa šefom delegacije MMF-a Janom Kejsom Martejnom.

- Oni su poboljšali prognozu, prvobitno su rekli da neće biti minus 3, nego minus 2,5. A, zvanična procena, koju će potvrditi za dva dana, je da će biti minus 1,5. A, mi ćemo da radimo da bude još niži - rekao je Vučić za RTS.

Vučić je istakao da je takva prognoza MMF usledila jer su videli naše performanse i sve što je urađeno u trećem kvartalu ove godine, u periodu za koji je naša procena bila da ćemo imati minimalan, ali pozitivan rast BDP, iako smo bili užasno pogođeni koronom.

- Bili smo drugi iza Litvanije, ali, po ovoj novoj proceni Srbija će biti najbolja u Evropi. Naša zemlja će 2020. završiti kao zemlja sa zlatnom medaljom- naglasio je Vučić. 

Istakao je da MMF kaže da ćemo imati najmanje pad ili minimalan pad u odnosu na druge zemlje. Vučić je naveo da će Grčka imati minus 9,5 odsto pad BDP ove godine, Crna Gora minus 12, Slovenija minus 6,7 odsto, Hrvatska minus 9, Albanija minus 7,5 odsto, Mađarska minus 6,1 odsto, i tzv. Kosovo minus 7,5 odsto, dok Srbija samo 1,5 odsto. 

- Želim da čestitam građanima Srbije. Mi se time ne zadovoljavamo, jer hoćemo da imamo i pozitivan rast - rekao je Vučić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (17)

Loading
Stefan

14.10.2020 14:00

MMF je potvrdio da je Vučić bio u pravu kada je u kampanji a i nakon kampanje rekao da će Srbija iz krize izazvane Koronom izaći sa najmanje ekonomske štete u Evropi.

Dejo

14.10.2020 14:48

To su dobri rezultati za našu zemlju.

Stojkovic_NBG

14.10.2020 15:30

Pred Srbijom je tek veliki razvoj.

Ervin

14.10.2020 15:30

Naša zemlja će biti najbolja u Evropi po stopi rasta!Svaka čast!