Vesić: Sa pijetetom se sećamo 80.000 žrtva

Autor: Republika

Vesti

04.10.2020

12:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Grad Beograd se sa pijetom seća 80.000 žrtava - Srba, Jevreja, Roma i antifašista, koje su ubijene u Jajincima, kaže zamenik gradonačelnika Goran Vesić i poručuje da se treba suprotstaviti pokušajima revizije istorije.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Goran Vesić

Vesić je prisustvovao komemorativnoj svečanosti povodom Dana sećanja na stradanje Srba, Roma i Jevreja u Jajincima, a za Tanjug je rekao da je današnji dan prilika da se setimo svih žrtava koje smo dali kao narod u borbi protiv fašizma, ali i prilika da se suprostavimo reviziji istorije koja je, kaže, nažalost, na delu ne samo kod nas, već i u svetu.

Vesić poručuje da treba da se suprotstavimo onima koji smatraju da Jasenovac nije bio koncentracioni logor, već da je bio radni logor za zabavu.

- Treba da se suprostavimo onima koji smatraju i koji tvrde da u zloglasnoj NDH nisu postojali logori za decu, da se suprotstavimo onima koji smanjuju broj žrtava, a naš narod je, posle sovjetskog naroda, podneo najviše žrtava u borbi proitv fašizma, procentualno broju stanovnika - kaže Vesić.

Naveo je i da je današnji dan prilika da se podsetimo da je naša država i naša tradicija zasnovana na ideji antifašizma kao i ujedinjena Evropa, i da je antifašizam duboko u našim korenima.

- Politika koju vodi predsednik Aleksandar Vučić i naša Vlada je antifašistička politika, politika koja prvenstveno vodi računa o interesima Srbije i koja se trudi da naša zemlja ostane slobodna i nezavisna - rekao je Vesić.

Naveo je da danas, kada se sećamo 80.000 ljudi streljanih u Jajincima, u stvari razgovaramo o tome da je njihova žrtva u osnovi našeg današnjeg društva i naše današnje politike.

- Kada danas vidimo kako se Srbija razvija kao slobodna i nezavisna država, možemo da kažemo da njihove žrtve nisu zaboravljene i da nisu bile uzaludne - naveo je Vesić.

Poručio je da je danas prilika i da se setimo kakvu je ulogu Srbija odigrala u borbi protiv fašizma i da se suprotsavimo politici za koju je rekao da se, nažalost, dešava u Evropi, a u kojoj dželati hoće sebe da predstave kao žrtve, a žrtve žele da predstave kao dželate.

- To je naša obaveza - zaključio je Vesić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading