POSLE 14 GODINA! Na Torlaku se pravi vakcina protiv gripa, prve doze biće dostupne u novembru

Autor: Republika

Vesti

22.09.2020

10:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Beogradski Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" posle 14 godina počeće sa proizvodnjom domaće vakcine protiv sezonskog gripa "torvaksflu".

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Očekuje se da će biti dostupna u oktobru, a najkasnije u novembru. Tako će Srbija za ovu sezonu gripa verovatno imati više vakcina protiv gripa nego ikada, najmanje 600.000 doza strane i domaće vakcine, duplo više od broja koji se obezbeđuje o trošku osiguranja, a samo "Torlak" je u mogućnosti da proizvede 200.000 doza, pišu "Večernje novosti".

Direktorka ovog instituta Vera Stojiljković rekla je da je domaća vakcina već registrovana i da je od nadležne agencije za lekove Srbije dobila dozvolu. Ona je dodala da je trenutno u toku proizvodnja aktivne komponente vakcine protiv gripa, nakog čega sledi kontrola kvaliteta, te finalizacija i dobijanje sertifikata, a potom distribucija i upotreba. 

Inače, državni sekretar Ministarstva zdravlja Berislav Vekić rekao je ove godine predviđeno za 30 odsto više vakcina u odnosu na prošlu godinu kada je reč o četvorovalentnoj vakcini protiv gripa. Prve doze i prva isporuka očekuju se 1. oktobra, a nakon toga kreće distribucija po domovima zdravlja i zavodima za javno zdravlje.

Epidemiolog Predrag Kon je najavio da vakcinacija za običan grip kreće 1. oktobra, dodajući da će kasnije biti nabavljene dodatne količine.

Srbija domaću vakcinu nije imala još od 2006. godine i koristila je najčešće uvoznu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Deka

22.09.2020 18:50

Hvala Bogu!

Odgovori 10 0