TAČI SLIHTARA DAJE ORDENJE I TRAMPU: Posle Klintona i Olbrajtove kiti i šefa Bele kuće!

Autor:

Vesti

19.09.2020

03:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači deli medalje šakom i kapom. Posle ordenja koje je prošle godine uručio bivšem američkom predsedniku Bilu Klintonu i nekadašnjoj državnoj sekretarki Madlen Olbrajt, sada je na red došao i aktuelni predsednik SAD Donald Tramp.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Hašim Tači

Tači je rešio da odlikuje medaljom "Reda slobode" prvog čoveka Amerike zbog uloge u postizanju sporazuma o ekonomskoj normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine. Spremio je Tači i medalje za Trampovog savetnika za nacionalnu bezbednost Roberta O'Brajena i specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine Ričarda Grenela, koji će dobiti medalju za zasluge.

Kako za Srpski telegraf objašnjava direktor KBC Kosovska Mitrovica i jedan od lidera Srba na KiM dr Milan Ivanović, ovo je očajnički pokušaj Tačija da spase šta se spasti može posle debakla koji su doživeli u Vašingtonu.

- Tači je zbunjen činjenicom da mu s jedne strane visi nad glavom Haški tribunal, a s druge, ima sve manji uticaj na kosovske Albance, pa na ovaj način pokušava da se umili Trampu. Ali to su promašene investicije jer je jasno da administracija aktuelnog američkog predsednika ima objektivniji i uravnoteženiji odnos prema KiM u odnosu na svoje prethodnike. To što će dati ime nekoj ulici ili medalju neće mnogo značiti, posebno što se Trampa ne može da prevari s nekim ordenom - rekao je Ivanović.

ČINJENICE

* 2008. glavna ulica u Prištini nosi ime Džordža Buša u znak zahvalnosti njegovoj podršci kosovskoj nezavisnosti

*2009. bivši američki predsednik Bil Klinton dobio je tri i po metra visoku bronzanu statua u Prištini na bulevaru koji nosi njegovo ime

* 2019. Madlen Olbrajt, bivša američka sekretarka, dobila je bistu na trgu koji nosi njeno ime u Prištini

* 2006. komandant NATO koji je komandovao bombardovanjem Srbije dobio je ulicu u Đakovici

* 2020. medalja Skenderbeg uručena je Vilijamu Vokeru, bivšem šef OEBS na Kosovu

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading