Dr Darija Kisić najavila NOVI TEST u Srbiji: Otkriva virus iz pljuvačke i veoma je pouzdan

Autor: Republika

Vesti

16.09.2020

10:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zamenica direktora Intituta za javno zdravlje dr Darija Kisičh Tepavčevic izjavila je danas da je u procesu validacija testova za brz skrining koronavirusa koji detektuju virus iz pljuvačke.

RepublikaFoto: Tanjug/A. VUKELIĆ
Darija Kisić Tepavčević

Kisić Tepavčević rekla je za Tv Prva da je sada velika trka farmaceutskih kuća da naprave test koji je dovoljno validan i brz, i da je to neohodno u borbi sa korona virusom.

Ona je naglasila da su u Srbiji dostupne dve vrste brzih testova - oni koji detektuju antitela, i potreban je duži vremenski period da se stvore antitela da bi bio pozitivan, ali i antigenski, koji mogu da detektuju virus.

- U tom smislu imamo razvijen veliki broj testova koji su komforni jer znamo za serološke testove, za testove na antitela treba krv, a ovde samo bris, i oni su se pokazali prilično pouzdano i efikasno, kada se uzima uzorak iz pljuvačke. To je verovatno budućnost - smatra ona.

Dodala je da u ovom momentu imamo na raspolaganju nekoliko vrsta prvenstveno antigenskih testova koji će se validirati narednih dana, kao i da će prvenstveno biti namenjeni populaciji kojoj je potreban skrining – deci, staračkim domovima, vojnim kolektivima, na granični prelazima.

To su sva mesta gde je opasno da virus bude prisutan, naglasila je Kisić Tepavčević.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Mala verovatnoća da da lažan negativan rezultat

- U čitavom svetu je to na početku, mi imamo u ovom momentu pet-šest testova i u narednih par dana u toku je validacija za populaciju. Svaki od tih testova koji se koriste za brz skrining ima malu verovatnoću da da lažni negativni rezultat - ističe drKisić Tepavčević.

Kada je u pitanju vakcina za sezonski grip, Kisić Tepavčević kaže da sledi sezona respiratornih infekcija i uobičajena sezonska vakcinacija protiv gripa, kao da i da će ta vakcina biti dostupna od početka oktobra.

Naglašava da je važno da se najpre vakcinišu oni koji se nalaze u rizičnim grupama.

Kada je u pitanju vakcina protiv korona virusa ona smatra da su "počele kontroverze oko vakcine, a ona još uvek ne postoji".

Na pitanje da li imamo pretpostavke čiju vakcinu bismo mi mogli da potražujemo, Kisić Tepavcevic naglašava da postoji procedura kada su u pitanju vakcine, i da zemlja porekla nije presudna već bezbednost i efikasnost vakcine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading