Potpisan sporazum o namerama između DFC, EXIM, BG i PR

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

15.09.2020

21:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američka Međunarodna finansijska razvojna korporacija (DFC) i Izvozno-uvozna banka SAD (EXIM) potpisali su danas sporazume o namerama (LOL) sa Beogradom i Prištinom u cilju pomoći u finansiranju izgradnje Auto-puta mira, koji će povezivati Niš i Prištinu.

RepublikaFoto: pixabay.com


Kako je saopšteno iz DFC i banke EXIM, potpisani sporazumi nisu obavezujući i biće praćeni standardnim radnjama pre nego što finansiranje projekta bude zvanično uspostavljeno.

"Auto-put mira doprineće ekonomskom razvoju i regionalnoj integraciji, povezivanjem Niša i Prištine", kazao je predstavnik DFC Adam BOULER (Boehler) dodajući da će taj projekat "služiti kao moćan simbol novih, transformišućih odnosa" Beograda i Prištine.

On je dodao da je DFC u saradnji sa EXIM posvećena napretku mirovnog procesa, investiranjem u projekte koji donose nova radna mesta i održive ekonomske koristi za obe strane.

Predsedavajući EXIM banke Kimberli A. Rid rekao je da je Auto-put mira značajan korak u ekonomskoj saradnji Beograda i Prištine.

"Pohvaljujem rad predsednika Trampa i cele administracije na ovom istorijskom sporazumu... Izvozno-uvozna banka SAD je posvećena podršci procesa koji donose napredak ekonomskom razvoju i zapošljavanju u regionu i podržava američki izvoz i radnike", kazao je.

Kako je saopšteno, DFC i EXIM planiraju da kasnije ovog meseca pošalju delegacije u Beograd i Prištinu kako bi se ostvario napredak u radu na Auto-putu mira i na drugim projektima.

DFC će se takođe posvetiti radu na terenu u sklopu otvaranja svog prvog predstavništva u regionu.

Stalno predstavništvo DFC u Beogradu olakšaće sprovođenje primarnih projekata, kao što je Auto-put mira, koji će dovesti do stvaranja novih radnih mesta i ekonomskog rasta u regionu, dodaje se u saopštenju.





 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading