OPOZICIONI TABLOID NAPAO SRPSKI TELEGRAF! Danas laže i cenzuriše za Đilasa

Autor:

Vesti

12.09.2020

04:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako list Danas potencira imidž profesionalnog glasila, pokušava da se nametne kao moralna vertikala u medijskom svetu i daje sebi za pravo da drugima deli lekcije o profesionalizmu, taj opozicioni tabloid demonstrira neprofesionalnost, neistinu i cenzuru. I to zarad odbrane interesa Dragana Đilasa, lidera SSP. Sve to su pokazali kroz napad na Srpski telegraf samo zato što smo se drznuli da podsetimo da se Đilas zalagao da Srbi, umesto kineskih i ruskih, dobiju vakcine sa zapada, za koje se ispostavilo da izazivaju ozbiljna oboljenja.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Dragan Đilas

Novinarka Danasa je glavnom uredniku Srpskog telegrafa Milanu Lađeviću poslala pitanje: "Da li verujete u zombije i jeste li videli nekog?" Lađević je odgovorio, ali je izjava cenzurisana. Objavili su skraćenu izjavu, koja je imala promenjen kontekst i suštinu.

Iz teksta je izbačen deo izjave u kojoj Lađević govori o Đilasovoj zombi-politici, ali i medijima koji duguje milione. Iako je novinarka Danasa Katarina Živanović tvrdila da će izjavu glavnog urednika Srpskog telegrafa preneti u celosti, svoju reč ipak nije ispunila (pogledajte printskrin poruke).

A onda su po sistemu "napad je najbolja odbrana" neprofesionalizam, laž i cenzura pokušani da se opravdaju srmanim optužbama da je Lađević bezobrazno u izjavu ubacio da Danas duguje štampariji(?!). Te da su delovi izjave izbačeni jer ne pušta laži u svoj tekst (?!).

Istina je, međutim, da list Danas duguje "Štampariji Borba", preduzeću u državnom vlasništvu, enormnih i u paru tačnih 10.996.192,74 dinara. Ne samo da su to, kao istraživački novinari, mogli da provere nego je o tome pisao Srpski telegraf pre nepuna tri meseca. Na temu dugova Danasa štampariji nije se izjašnjavao ni generalni direktor "Štamparije Borba" Vladimir Gudurić.

Foto: Danas/printskrin

U prilog njihovoj (ne)profesionalnosti ide i činjenica da je u tom članku, uz cenzurisanu izjavu Lađevića, ostalih 95 odsto prostora posvećeno napadu na Srpski telegraf.

NI ETIKE, NI PRINCIPA

Jakša Šćekić, dugogodišnji novinar Rojtersa, smatra da je neophodno u radu držati se profesionalne etike i principa.

Foto: printskrin

- Suština i sadržina izjave ne sme da bude menjana prema nahođenju autora niti da se skraćivanjem, izbacivanjem nekih delova menja njena svrha. Ako je postignut dogovor, naročito pisano, da će biti objavljen u celosti, onda bi to trebalo ispoštovati - kaže za Srpski telegraf Jakšić.

Foto: printskrin

Postupci uredništva i redakcije lista Danas kojima su integritet i čast profesije podredili interesima tajkuna koji ih finansira, prema mišljenju izvršnog direktora Centra za odgovorne medije Marka Matića, jasan su dokaz da je "priča o takozvanim nezavisnim kritičkim medijima velika laž i prazan mit koji ne predstavlja ništa više do puki politički instrument".

Politički i medijski zombiji

RepublikaFoto: printscreen/TV Happy
Milan Lađević

Ovo je pravi odgovor glavnog urednika Srpskog telegrafa Milana Lađevića:

- Apsolutno verujem u zombije, posebno političke i medijske. Recimo, imate Dragana Đilasa, koji je odavno politički sahranjen, ali i dalje baulja, luta srpskom politikom pokušavajući da oživi samog sebe, a građani su mu nedvosmisleno još odavno održali političko opelo. Taj zombi ima pomoć medijskih zombija čiji je tiraž, takođe, odavno sahranjen. Ali opet zahvaljući državi, jer ne plaćaju državnu štampariju i duguju 15 miliona dinara za štampanje, održavaju sebe na netržišnim principima. Tako da imamo malu grupu zombija, od kojih neki čak nose i "Pradine" cipele na potrošena politička stopala, koja su prešla više kilometara po ekskluzivnim buticima nego za dobrobit građana. Ali nema veze, Srpski telegraf je glogov kolac za takve i zato verovatno smetamo tim zombijima. Zato im smeta kad ih podsetimo šta su pričali o kineskim i ruskim vakcinama i kako su se zalagali baš za ove za koje se ustanovili da izazivaju ozbiljna oboljenja.

- Kako drugačije objasniti cenzurisanje sagovornika i ogoljene laži koje uredništvo i novinari tog lista svakodnevno koriste u pokušajima da odbrane interese Dragana Đilasa. A metodologija kojom se koriste samo je nastavak vrednosnog okvira koji takvi kvazinovinari neguju i praktikuju u svom svakodnevnom radu - zaključuje Matić.

Petrović: Pustite joj sliku na naslovnoj

RepublikaFoto: Tanjug
Draža Petrović

Glavni urednik lista Danas Dragoljub Draža Petrović na naše pitanje zašto su skratili izjavu iako su sagovorniku Milanu Lađeviću obećali da će je preneti u celosti ovako je odgovorio:

- Ko mu je rekao da će biti objavljena u celosti? Ja!? Najbolje zovite tog ko mu je obećao, ja nisam.

Petroviću smo prosledili poruke u kojim novinarka obećava da će, "kao i uvek", preneti ceo odgovor. Na to je glavni urednik Danasa rekao:

- Eto, vidite da sam u pravu, nisam mu ja ništa obećao. Ne znam što zovete mene, ne mislite valjda da ja pišem tekstove novinarima Danasa? Kod nas tekstove pišu novinari potpuno samostalno. Ali ako mu je obećala, stavite je na naslovnu stranu, poslaću vam njenu sliku ako nemate u arhivi.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Vuki

12.09.2020 09:49

Zato im je mali tiraž...