Ko je bio Dragoljub Ojdanić: Načelnik Generalštaba u najtežim vremenima za našu zemlju

Autor:

Vesti

06.09.2020

18:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

General Dragoljub Ojdanić, načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije u vreme NATO bombaradovanja, kasnije ministar odbrane, preminuo je danas posle kraće bolesti.

RepublikaFoto: youtube.com/ Televizija 5 Uzice
Dragoljub Ojdanić

Dragoljub Ojdanić rođen je 1. juna 1941. godine u selu Ravni kod Užica. Njegov otac Dragoslav bio je borac u Drugom svetskom ratu, da bi tokom rata postao komandir Milicije u Čajetini, a 1945. godine otišao je u Oblasni komitet partije u Užicu.

Odrastao je na Zlatiboru i tokom školovanja je beležio brojne uspehe. Osnovnu školu završio je sa odličnim uspehom, pa se potom upisao u podoficirsku školu u Sarajevu koju je takođe završio sa najboljim ocenama 1958. godine. 1964. godine završio je Vojnu akademiju kopnene vojske, ali se tu nije zaustavio sa obrazovanjem i usavršavanjem. Pohađao je Komandno-štabnu akademiju i Školu nacionalne odbrane gde je sa uspehom magistrirao 1985. godine.

 

Služba

Ojdanić je prvu službu dobio u Đakovici, posle čega je službovao u Sarajevu, Prizrenu i na kraju u Prištini. Tokom nemira Albanaca 1981, bio je politički komesar Prištinskog korpusa.

Godine 1992. godine bio zamenik komandanta 37. korpusa JNA, potonje VJ, sa komandom u Užicu. U čin general-majora proizveden je 20. aprila 1992. godine i postao je komandant Užičkog korpusa. Pod njegovom komandom Užički korpus je angažovan u vojnim operacijama u istočnoj Bosni u vreme rata u Bosni i Hercegovini. Užički korpus je uz slab otpor ušao u Višegrad i Rudo i pobedio snage Murata Šabanovića, koji je držao taoce u unutrašnjnosti brane hidroelektrane na Drini i pretio njenim dizanjem u vazduh.

Služio je kao načelnik Generalštaba Prve armije SRJ 1993. i 1994. godine. Između 1994. i 1996. godine bio je komandant Prve armije. Zamenik načelnika Generalštaba VJ postao je 1996. godine. Slobodan Milošević je 26. novembra 1998. godine postavio Ojdanića za načelnika Generalštaba VJ, smenivši generala Momčila Perišića. Ojdanić je bio načelnik generalštaba tokom NATO bombardovanja Jugoslavije (mart — jun 1999). Tokom rata unapređen je u čin generala armije i odlikovan je Ordenom slobode.

Februara 2000. godine, posle ubistva ministra Pavla Bulatovića, postavljen je za ministra odbrane Jugoslavije.

Bio je član SKJ. Posle raspada SFRJ i SKJ Ojdanić nije pristupio ni jednoj političkoj stranci.

RepublikaFoto: youtube.com/ International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia (ICTY)
Prvo istupanje Dragoljuba Ojdanića pred sudom u Hagu

Odlazak u Hag

25. aprila 2002. godine, Dragoljub Ojdanić je prebačen iz Srbije, Savezne Republike Jugoslavije (SRJ), u zatvorsku jedinicu Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji, u Hagu. Iz Haga je pušten na privremenu slobodu u Beogradu. Posle smrti bivšeg jugoslovenskog predsednika Slobodana Miloševića, Ojdanić je prisustvovao sahrani, što je izazvalo negativne reakcije Haškog tribunala koji zahteva objašnjenje države SCG ko mu je dozvolio da ode na sahranu.

Po odsluženju dve trećine kazne pušten je na slobodu 29. avgusta 2013. godine.

 

2016. godine Dragoljub Ojdanić je objavio knjigu "Od sela Ravni do Haga - Životopi" u kojoj je pokušao da objektivno prikaže sukobe na prostorima bivše Jugoslavije koristeći se obimnom građom i brojnim dokumentima. 

- Moje iskustvo mi je govorilo da postoje praznine u istorijskoj svesti. Zbog toga nisam želeo da istinu zamenim doktrinom - rekao je tada Dragoljub Ojdanić na promociji svoje knjige u svom rodnom selu Ravni.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading