Lončar otkrio kako se zarazilo 690 zdravstvenih radnika u Srbiji, ali i kakvo je stvarno stanje u bolnicama

Autor: Pink, Republika

Vesti

27.07.2020

09:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar poručio je da moramo da živimo sa koronom dok se ne pojavi vakcina, te da je naše ponašanje presudno za dalji tok epidemije. Lončar je istakao da je najveći procenat zaraženih i dalje iz Beograda.

RepublikaFoto: TV Pink/printscreen
Zlatibor Lončar

Ministar je za Pink ukazao da je Srbija nije ni u jednom trenutku stala sa testiranjem, kao neke druge zemlje.

- Mi smo se opredelili za tu strategiju, svako dan povećavamo broj testiranih i za po 1.000 ljudi. Da manje testiramo imali bi i manji broj zaraženih, ali želimo da nađemo svakoga ko ima simptome, ko je sumnjiv, da na vreme otkrijemo i sprečimo prenošenje virusa - naveo je Lončar.

Prema njegovim rečima, broj prijema i preglada u kovid ambulantama se smanjuje i uspostavlja se ravnoteža između otpusta i prijema, iako imamo veliki broj hospitalizovanih.

- Na Infektivnoj klinici u poslednja 24 sata obavljeno 164 pregleda, uzorkovano 57 briseva, primljeno je dvoje pacijenata, a u druge zdravstvene ustanove poslato 54. U KBC bilo je 30 otpusta, 20 prijema, hospitalizovano ukupno 340 pacijenata. U njihovoj trijažnoj ambulanti je obavljeno 30 pregleda manje nego prethodne nedelje. KBC Zvezdara je imala 22 otpusta i 27 prijema, 299 hospitalizovanih, a Banjica 12 otpusta i 10 prijema - naveo je Lončar.

 

Govoreći o situaciji na jugu Srbije, ukazao je da je u KC Niš hospitalizovano 382 pacijenta, od čega je 157 pozitivno na koronu.

Lončar je napomenuio da je 690 zdravstvenih radnika pozitivno na koronavirus, od čega je 72 hospitalizovano, a uglavnom su zaraženi van radnog mesta.

- Test nije taj koji leči, bitno je kakve simptome ljudi imaju. Mnogo toga ne znamo o koronu, ali naši lekari sada na osnovu iskustva sa velikom preciznošću na osnovu pregleda mogu da potvrde da li je korona ili nije - naveo je Lončar.

RepublikaFoto: TV Pink/printscreen
Zlatibor Lončar

Ministar je napomenio da je najveći broj zaraženih u Beogradu - 42, 81 procenat.ž

- Sledi Novi Sad sa 4,95 odsto, Šabac sa 4, 53, Kragujevac sa 4,25, Kraljevo sa 2,81, Valjevo sa 2,14, zatim Užice sa 1,95 i Niš 1,61 odsto - naveo je Lončar.

On je podvukao da su svi ovi brojevi poslednica našeg ponašanja i podsetio da niko u svetu nije pogodio kada će doći do smirivanja.

- Ne poznajemo dovoljno virus, ali ono što sigurno znamo jeste da mi sami možemo da uradimo nešto da ne bi imali ovakve rezultate. Ovakvi rezultati su direktno proporcionalni sa našim ponašanjem -rekao je Lončar.

Napomenio je da se mere poštuju više nego ranije.

- Da bi nam bilo bolje jedino je merodavno kako se ponašamo i kakve navike imamo. Mi izbora nemamo. Moramo da živimo sa koronom dok se ne pojavi vakcina. Koliko će broj biti zaražen, u bolnicama, na respiratorima zavisi od promene mera - dodao je ministar.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading