(VIDEO) Doktorka Darija: OČEKUJE NAS SILAZNI TOK! Rekla i KAD!

Autor: Republika

Vesti

21.07.2020

13:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predstavnici Kriznog štaba doktorka Darija Kisić-Tepavčević, prof. dr Petar Svoncar direktor bolnice "Zvezdara" izašli su na redovnu konferenciju za štampu i saopštili najnovije detalje o borbi sa korona virusom.

RepublikaFoto: youtube.com/Tanjug
Darija Kisić Tepavčević
U poslednja 24 časa u Srbiji je testirano rekordnih 10.310 osoba, njih 352 bilo je pozitivno na korona virus, a nažalost, preminulo je devet lica.

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja, u bolnicama širom Srbije je na respiratorima 198 pacijenata.

Doktorka Kisić-Tepavčević o konstatacijama da je u Srbiji "švedski model" borbe protiv korone odgovorila da naša država ima svoj sistem:

- U Srbiji može biti samo srpski model. Radimo sve što je najbolje za naš narod i sve je u skladu sa situacijom u našoj zemlji. Radi se o konstruktivnom modelu kako bi se sačuvalo najstarije stanovništvo, što smo i supeli i u to doba je ojačan kapacitet zdravstvenog sistema. Nećemo pričati ni o kineskom ni o švedskom modelu - izjavila je doktorka.

Preko 300 lekara je uputilo pismo sa zamerkama na rad Kriznog štaba, doktorka Darija je prokomentarisala:

- U Srbiji ima 33 000 lekara. kolege koje su dale potpis pretpostavljam da se razumeju i da su kompetentni na temu zaraznih bolesti iako među njima nema imunologa, epidemiologa. Videla sam da se pozivaju na Hipokratovu zakletvu, nisu je samo oni položili nego svi mi sa Medicinskog fakulteta. Do kraja dana nas je zanačajan broj kolega sa spiska kontaktirao i žele da povuku potpis jer im nije objašnjeno šta tačno potpisuju - izjavila je Kisić-Tepavčević, da bi se nadovezala na pitanje N1 da li je ublažavanje mera dovelo do pojačanog broja, samim tim i nezadovoljstva kolega stručnjaka:

- Sve mere su se donosile u skladu sa indikatorima, ništa ne treba da se krije. Kada je veliki broj obolelih - nove bolnice, kada opada - zatvaramo. U jednom trenutku smo primali samo na infektivnim klinikama. Svuda u svetu jebila takva situacija. Popuštanjem mera u celom svetu je pojačana transmisija. Do tada su bile preporuke, sada je obaveza. Postajemo dosadni, čujemo priče, ali nismo bili dovoljno ozbiljni ranije. Nije lako kada vam drugi daju mere kako da se ponašate. Uvek je lakše kad je neko drugi kriv, ovde svi moramo da budemo složni - rekla je Darija Kisić-Tepavčević.

 

RepublikaFoto: youtube.com/Tanjug
Petar Svorcan

Direktor KBC "Zvezdara" petar Svorca je izvestio o situaciji u toj bolnici:

- U KBC Zvezdara imamo 346 pacijenata, od toga je 35 je na intezivnoj nezi, a 18 je intubirano i to su najteži pacijenti. Dosta smo umorni, ali se trudimo da spasimo pacijente. Zaposlenih ima pozitivnih 21, a troje na bolničkom lečenju - saopštio je Svorcan.

- Dostigli smo jeda plato u ukupnom broju obolelih. Zašto je to dobro? Jer ako svakog dana imate za 200 više novih zaraženih to znači da se ne primenjuju mere i peroruke. Ako se održi ovaj plato, može se desiti da do kraja nedelje krenemo silaznim tokom - rekla je doktorka Kisić-Tepavčević.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading