Ministar Vulin: Vojna bolnica u Novom Sadu prilagodila je svoje kapacitete i primila kovid pacijente

Autor: Republika

Vesti

18.07.2020

11:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao je danas Vojnu bolnicu u Novom Sadu, koja je prilagodila svoje kapacitete za prijem pacijenata obolelih od infekcije Kovid 19. Obilasku je prisustvovao i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

RepublikaFoto: Ministarstvo odbrane Srbije
Ministar Vulin u kovid bolnici u Novom Sadu

Ministar Vulin je, nakon obilaska, istakao da je Vojna bolnica u Novom Sadu stavila sve svoje kapacitete na raspolaganje Kriznom štabu i učestvuje u lečenju pacijenata obolelih od infekcije Kovid 19.

- Od juče u njenim prostorijama se nalazi već 17 pacijenata koji su poslati iz Kliničkog centra Vojvodine i oni će dobiti svu potrebnu negu u skladu sa zdravstvenim stanjem u kome se nalaze. Hoću da zahvalim gradu Novom Sadu zbog toga što nam je odmah izašao u susret i sve ono što nam je nedostajalo, Novi Sad nam je obezbedio. Mi ćemo obezbediti sve što Krizni štab od nas traži, obezbedićemo još prostora, naši lekari i medicinske sestre će raditi još više, žrtvovaće i sebe i svoje porodice, ali ništa od toga neće biti dovoljno ako svi mi ne budemo razumeli da smo mi ti koji zaustavljamo kovid i da smo mi ti koji zaustavljamo ovu zarazu – ne lekari, ne bolnice, ne ustanove već mi – istakao je ministar odbrane.


Prema njegovim rečima, bude li se ponovilo okupljanje koje smo imali pred Skupštinom, bude li se ponavljalo takvo divljanje, nećemo imati kapaciteta da izlečimo sve ljude.

- Mi jednostavno nećemo moći, niti bi i jedan zdravstveni sistem na svetu mogao da izdrži takav broj novozaraženih u istom danu koji će doći u isto vreme i zatražiti pomoć. Mi smo tu da pomognemo, Vojska je tu da pomogne, Vojska je organizovana, opremljena, spremna, i svako naređenje Kriznog štaba i svako naređenje vrhovnog komandanta će biti sprovedeno. Ali i Vojska Srbije i zdravstveni sistem Srbije ima svoja ograničenja i mi smo ti koji možemo da zaustavimo virus, ne lekari, ne zdravstvo, ne vojska – sve zavisi od nas – poručio je ministar Vulin.

Govoreći o značaju uključivanja novosadske Vojne bolnice u sistem pružanja zdravstvene zaštite pacijentima na teritoriji Grada Novog Sada koji su oboleli od Kovida-19, gradonačelnik Vučević istakao je da je zahvalan svima u Ministarstvu odbrane, kao i zaposlenima u toj bolnici na njihovom angažmanu.
RepublikaFoto: Ministarstvo odbrane Srbije
Obilazak

- Mi smo se kao grad trudili da budemo partneri i da pomognemo u svemu onome što je njima najneophodnije. Nastavićemo zajedno da radimo na tome da stabilizujemo epidemiološku situaciju u Novom Sadu, koja nije jednostavna i poprilično je komplikovana i koja će zahtevati mnogo veću disciplinu svih građana, inače ćemo imati ozbiljan problem i nećemo imati dovoljno bolničkih kapaciteta da smestimo sve građane ako se ponašanje koje smo videli prethodnih dana i nedelja nastavi – poručio je Vučević naglašavajući da nema dovoljno mesta i da svi toga treba da budemo svesni.


Upravnik Vojne bolnice Novi Sad potpukovnik dr Dragan Koruga istakao je da je ta ustanova od pre dva dana počela rad u kovid režimu i da je ideja da bolnica, kapaciteta 30 pacijenata, radi sa obolelim pacijentima koji se upućuju iz Kliničkog centra Vojvodine i sa njima nastavlja lečenje ili započinje novo.

- Što se tiče opreme, aparature i organizacijskog dela za sada smo sve uspeli da organizujemo i to u veoma kratkom roku od dva, tri dana, tako da od juče primamo pacijente – naglasio je potpukovnik dr Koruga.

On je dodao i da će doktori iz Vojne bolnice Novi Sad svakog dana ići u Klinički centar Vojvodine gde će, u saradnji sa kolegama, učestvovati u kolegijumu, kako bi svakodnevno stručno i organizaciono bili povezani.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading