Grad Subotica ispunjava svoja obećanja: Završetak kapitalnih projekata

Autor:

Vesti

18.06.2020

10:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Posebno mesto u programu koji je tokom protekle četiri godine sprovodio gradonačelnik Subotice Bogdan Laban i njegov tim zauzimao je Palić kao turistička destinacija sa značajnim potencijalom.

Foto: Dejan Malagurski
Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban

Proces revitalizacije Palića znači njegovo oživljavanje, pa su radovi od kraja juna 2016. godine fokusirani na rekonstrukciju vodovodnih, kanalizacionih i električnih mreža, sanaciju i adaptaciju trotoara, izgradnju pešačkih staza i dečjih igrališta, rekonstrukciju Termalnog bazena i urbano uređenje Velikog parka u zoni zaštićenost, kao i sanaciju Velike terase i Letnje pozornice za potrebe kongresnog i manifestacionog turizma.

Još sredinom decembra 2018. godine položen je kamen-temeljac za izgradnju spa centra i akva parka. U realizaciju tog projekta, koji zajednički finansiraju Vlada Republike Srbije, Pokrajinska vlada i grad Subotica, ukupno će biti uloženo milijardu i 95 miliona dinara.

Foto: Dejan Malagurski
Novi tobogani u akva parku na Paliću

Na prostoru površine 4,4 hektara, kod Muškog štranda, planirano je da se na 28.500 kvadratnih metara spoljašnjeg prostora izgradi pet bazena, od kojih će najmanje jedan biti sa termalnom vodom, a da se u zatvorenom objektu – na površini od oko 3.000 kvadrata – izgradi pet bazena i deo sa spa sadržajima.

Više od 500 miliona dinara uloženo u Suboticu

U infrastrukturno opremanje Palića u periodu od 1. jula 2016. do 31. decembra 2019. godine sa sva tri nivoa vlasti ukupno je uloženo 552 miliona dinara, od čega je Grad Subotica učestvovao sa nešto više od 309 miliona dinara (budžetska i transferna sredstva).

Gradonačelnika Bogdana Labana pitali smo da li sve teče po planu kada je reč o izgradnji akva parka sa spa centrom na Paliću?

- Činimo sve što možemo kako bi tokom leta omogućili prostor i sadržaje koji će privući građane da svoje odmore provedu ovde. U vreme trajanja vanrednog stanja zbog pandemije izazvane virusom korona, a uz sve propisane mere zaštite, nismo stajali sa radom na najvećim projektima koje smo započeli, pa ni sa drugom fazom radova na izgradnji akva parka i spa centra na Paliću. Imao sam priliku i lično da obiđem radove i uverim se da teku planiranom dinamikom. Projekat se, inače, realizuje u dve faze. Prva je okončana a druga, u koju je uloženo 660 miliona dinara, predviđa kompletnu realizaciju ovog projekta.  

Foto: Dejan Malagurski
Rekonstrukcija akva parka na Paliću

Šta obuhvata druga faza radova i kada se očekuje da će ovaj projekat biti realizovan?

U okviru proširenja sadržaja na Termalnom bazenu na Paliću, odnosno radova koje obuhvata druga faza – izgradnja spa centra i akva parka, radi se objekat i rekreacioni bazen uz termalni bazen, kao i još jedan bazen i kula sa toboganima, pored postojećih tobogana koji su završeni u prvoj fazi. Predviđeno je da se ceo projekat koji će obogatiti turističku ponudu Palića u potpunosti realizuje i otvori za prve posetioce krajem 2020. godine.

Protekli period obeležen značajnim investicijama

-Tokom protekle četiri godine – protekle u znaku privlačenja domaćih i stranih investicija, otvaranja novih radnih mesta, oživljavanja Palića i velike posvećenosti realizaciji kapitalnih projekata – u razvoj Subotice ukupno je investirano 15 milijardi dinara. Posebno sam zadovoljan što smo velika sredstva, nešto više od 500 miliona dinara, investirali u oblast obrazovanja i renoviranje i izgradnju sportskih teren, što smo jednako ulagali  kako u gradske tako i u prigradse mesne zajednice. Nema škole u Subotici u kojoj nisu izvršeni ozbiljni infrastrukrutni radovi. Svako dete Subotice sada ima mogućnost da se u školi, blizini svoje škole ili u naselju fizički razvija baveći se sportom. Cilj nam je da svako dete i iz grada i iz prigradskih mesta, ima jednako pravo na obrazovanje i dobre uslove, i zato smo rešeni da itekako ulažemo i u škole u Novom Žedniku, Tavankutu, Đurđinu, Bajmoku... Nastavljamo sa ulaganjima! Zato što je ulaganje u obrazovanje ulaganje  u budućnost naše dece – poručio je gradonačelnik Bogdan Laban.

Da li je epidemija korone usporila radove?

Potpuno je razumljivo da smo zbog epidemije imali neke poteškoće, međutim, nije bilo zastoja u radu. Onog momenta kada je Vlada Srbije preporučila da građevinske firme počnu sa radom, postupilo se u skladu sa tom preporukom i sa izvođačem je postignut dogovor da se krenepojačanim intenzitetom i svim raspoloživim kapacitetima. Upravo zato, veliku zahvalnost dugujemo izvođaču, a posebno radnicima koji ni za vreme epidemije, u okolnostima kada preovladavaju i briga i strah, nisu prestajali da rade.

Foto: Dejan Malagurski
Novi sadržaji u akva parku na Paliću

Kako sarađujete sa Pokrajinskom Vladom i Vladom Republike Srbije na ovom projektu?

Od samog početka imamo veliku podršku obe Vlade, što pokazuje činjenica da je projekat zajednički finansiran od strane Vlade Republike Srbije, Pokrajinske vlade i Grada Subotice. Inicijativa za realizaciju ovog za nasizuzetno važnog projekta potekla je od predsednika Srbije Aleksandra Vučića i mi smo mu na tome veoma zahvalni.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading