OPASNA VELIKOALBANSKA PROPAGANDA: Šiptari filmom otimaju naše crkve i manastire!

Autor: M. J.

Vesti

03.06.2020

05:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Albanija sprema kulturni i verski genocid nad Srbima na Kosmetu! Na albanskoj televiziji Top kanal, koja može da se prati i na KiM i u Severnoj Makedoniji, 30. maja je u udarnom terminu prikazan dokumentarni film "Velika srpska istorijska obmana - kako su Srbi ukrali albansku istoriju", u kojem se falsifikuju istorijske činjenice s ciljem promovisanja velikoalbanske politike.

RepublikaFoto: wikimedia.org/Pudelek (Marcin Szala)
NA METI VARVARA: Manastir Visoki Dečani

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije saopštilo je da se u filmu srpske crkve, manastiri i spomenička i duhovna tradicija na Kosovu i Metohiji proglašavaju albanskim sa jasnim ciljem promovisanja velikoalbanske pogromaške politike na štetu Srbije i srpskog naroda. Kako se u dopisu navodi, u skupoj produkciji i uz učešće brojne ekipe koja ga je realizovala ovaj "sramotni i groteskni istorijski falsifikat bio bi samo žalosna provokacija da u sebi ne sadrži opasne namere".

- Ministarstvo kulture i informisanja ponovo mora da ukazuje domaćoj i međunarodnoj javnosti na očigledno orkestrirane aktivnosti iz šovinističkih krugova nekih susednih država u regionu koje su usmerene na poništavanje, brisanje iz istorije ili preotimanje srpske kulturne baštine, kako materijalne tako i nematerijalne. Takvi pokušaji imaju sve obrise kulturnog genocida, a on je, istorija nas tome uči, često uvod u fizički genocid - piše u saopštenju.

Stradanje srpske baštine na Kosmetu

- 1.300 srpskih crkava, manastira i drugih objekata ima na Kosmetu
- Od 1999. uništeno 150 crkava i manastira, od kojih čak 61 ima status spomenika kulture
- Uništeno je i pokradeno više od 10.000 ikona, crkveno-umetničkih i bogoslužbenih predmeta, koji su završili na crnom tržištu
- Uništen je i oštećen 5.261 nadgrobni spomenik na 256 srpskih pravoslavnih grobalja, dok na više od 50 grobalja ne postoji nijedan čitav spomenik
- Čak su iskopavane i razbacivane kosti, a groblja pretvorena u deponije i zarasla u korov i šipražje

- Kada neko danas ugrožava kulturno-istorijski identitet i tradiciju jednog naroda, sutra će mu neminovno ugroziti i fizički opstanak. Srpski narod, gde god da živi, i srpsko društvo i država imaju pravo i obavezu da se tim zlokobnim namerama suprotstave snažno i na dostojanstveno miran, ali odlučan način - upozorava ministarstvo.

RepublikaFoto: youtube.com/SRPSKA RTV
Milan Knežević

MILOVA CRKVA UVOD U STVARANJE KOSOVSKE

Milan Knežević, jedan od lidera Demokratskog fronta, nedavno je upozorio da Milo Đukanović najavom o formiranju nove crkve u Crnoj Gori najavljuje plan za stvaranje kosovske pravoslavne crkve.

- On kroz formiranje partijsko-crnogorske pravoslavne crkve ne želi samo da otme imovinu Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori nego želi da bude deo jednog regionalnog projekta stvaranja kosovske pravoslavne crkve, gde bi naše duhovno, istorijsko nasleđe na Kosovu i Metohiji, nasleđe iz kog su potekle i Srbija i Crna Gora, pripalo albanskim teroristima. Pripalo bi jednoj kvazidržavi nastaloj na genocidu, na pogromu srpskog, crnogorskog naroda i ostalog nealbanskog življa - rekao je Knežević.

Najtragičnije u svemu je to što Šiptari već decenijama zatiru srpsku baštinu, koju žele da prisvoje. Tako je od rata 1999. uništeno čak 150 crkava i manastira, od kojih je 61 imao status zaštićenog spomenika kulture, a pokradeno je i prodato više od 10.000 ikona.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading