Otkrivamo: Đilas i Šolak kupuju "Danas"! Spremili ogroman novac za preuzimanje

Autor:

Vesti

26.05.2020

03:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lider Saveza za Srbiju Dragan Đilas i njegov dugogodišnji poslovni partner i medijski magnat Dragan Šolak ne odustaju od širenja svog uticaja na medijsku scenu Srbije i sada ulaze u nov zajednički poslovni poduhvat, otkriva Srpski telegraf. Njih dvojica, kako saznajemo, nameravaju da kupe dnevni list Danas (zajedno sa prostorijama u Ulici Alekse Nenadovića) i za to su spremni da iskeširaju i do dva miliona evra.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ/youtube.com/SerbiaBroadbandSBB
Dragan Đilas i Dragan Šolak

- Šolak i Đilas su vlasnicima Danasa već poslali pismo o namerama za kupovinu tog dnevnog lista i nepokretnosti. Vlasnici Danasa su ranije tražili dva miliona evra, a pregovori su sada uveliko u toku, pa će se uskoro videti ishod - priča dobro upućeni izvor Srpskog telegrafa.

JOŠ JAČI NAPADI

Mada Đilas insistira na bojkotu predstojećih izbora 21. juna, on je uoči kampanje već pokrenuo portal Direktno. Gotovo istovremeno pokrenut je i portal NovaS, koji je deo imperije Dragana Šolaka, osnivača SBB i jednog od čelnika "Junajted grupe", u okviru koje posluju i televizija N1, "Grand"...

- Kupovina Danasa samo je nastavak širenja njihove medijske imperije. Od Danasa, takođe, planiraju da naprave opozicioni tabloid, koji će im biti batina za napade na vlast. Tačnije za još jače napade, pošto je Danas i do sada pod njihovim, finansijskim, uticajem to činio - objašnjava naš sagovornik.

RepublikaFoto: Tanjug
Marko Matić

Politikolog Marko Matić kaže da je namera poslovnih partnera Šolaka i Đilasa posledica njihove želje da konačno legalizuju ono što je do sada predstavljalo javnu tajnu, a to je njihov finansijski uticaj u listu Danas.

Matić: Planiraju da ulože u tabloidizaciju i marketing ovog lista

- Najverovatniji razlog za ovu odluku predstavlja njihova namera da povećaju ulaganja u ovaj list kako bi podigli njegov tiraž i uticaj. To zahteva značajno veća ulaganja u njegovu dalju tabloidizaciju i marketing, a to više nije moguće postići crnim donacijama koje su do sada uplaćivane, zbog čega će Danas biti zvanično pripojen medijskoj imperiji ovog tajkunskog dvojca - navodi Matić.

NEMA ODGOVORA

Đilas nije odgovarao na pozive, a na pitanja upućena Dušanu Mitroviću, direktoru "Dangrafa", izdavaču Danasa, u vezi sa prodajom tog lista stigao nam je kratak odgovor:

23 godine izlazi Danas, prvi broj izašao je 9. juna 1997.

- Ništa od navedenog nije tačno.

Dragan Šolak

RepublikaFoto: youtube.com/N1
Dragan Šolak

- vlasnik poslovne imperije vredne više od milijardu dolara

- osnivač kompanije "Serbia broadbands" ili SBB

- predsedava kompanijom "Junajted grupa", u okviru koje posluje TV N1

- Kragujevčanin, ima i slovenačko državljanstvo, ima privatni avion falkon

- pasionirani golfer

Dragan Đilas

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Dragan Đilas

- "medijsku" karijeru počinje devedesetih godina u Češkoj, gde trguje pravima na emitovanje TV programa

- isto nastavio u Srbiji, gde se 2004. aktivno uključuje u politiku, a preko firme "Dajrekt medija"

- Savet za borbu protiv korupcije upozoravao na njegov uticaj. U izveštaju iz 2011. konstatovano da je zbog dominantne pozicije na tržištu oglašivača mogao da utiče na uređivačku politiku medija u zemlji

- priznao je da je finansijski pomogao u osnivanju mnogih medija, pa i dnevnog lista Pres, ali negirao da je bio suvlasnik sa Miroslavom Miškovićem

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Neko

26.05.2020 10:33

SVE Tv sa nacionalnom frekvencijom plus Kurir Telegraf Informer BLic Politika Srbija Danas Espreso... Telwkom Super Nova ....... da nisu i to u vlasnistvu Djilasa i Solaka